Mladí už si nikdy nekoupí cigarety. Velká Británie schvaluje přísný zákon

Sunakova vláda se rozhodla definitivně skoncovat s kouřením. Ten, komu je dnes 15 a míň, si cigarety nebo tabák v britských obchodech do konce života nekoupí.

Reformu podpořila dolní sněmovna poměrem 383 ku 67 hlasům. Výsledek vyvolal v řadách vládnoucích konzervativců bouři. "Jsem zklamaná, že právě konzervativní vláda předkládá tento návrh zákona," uvedla bývalá premiérka Liz Trussová.

Zatímco bývalá premiérka varovala před omezováním lidských svobod, současná ministryně zdravotnictví Victoria Atkinsová naopak vychvalovala pozitivní dopady návrhu. "Kouření způsobuje lidem předčasnou demenci. Je příčinou toho, že na kyslíku stráví zbytek svého života," upozornila.

[chooze:article;value:549237]

Podle dat z roku 2022 kouří v Británii téměř 6,5 milionu lidí. Mezi mladými ve věku 16 a 17 let je pak kuřáků téměř 12 procent. 

Obchodníkům, kteří by zákaz prodeje porušili, hrozí v nejhorším případě pokuta v přepočtu až 73 000 korun. Vybrané peníze chce vláda využít v boji proti prodeji cigaret na černém trhu.

O tom, jestli kouření na britských ostrovech skončí v propadlišti dějin, se má definitivně rozhodnout ve druhé polovině roku. Podobný zákon měl platit i na Novém Zélandu. Nová vláda ho ale z obavy před propadem státních příjmů loni na podzim zrušila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.