Mladíci prosázeli skoro všechny své peníze. Pomohli si padělanými bankovkami

Pracoval jako účetní velkého hotelového řetězce, funkce měl i ve státních firmách. Plat nadstandardní. Jenže sázel. A to dost. 28letý muž prosázel vše, co měl. A když už neměl, tak sebral peníze z firemního trezoru. Více než milion tam pak vrátil. Jenže šlo o peníze, které sám vyrobil. Použil k tomu profi tiskárnu v práci.

Na první pohled vypadaly bankovky možná dobře, podle policistů to ale příliš zdařilé padělky nejsou. Například jeden z padělků má vadu odhalitelnou už na první pohled. Při otočení na druhou stranu byla bankovka vzhůru nohama.

"Většina padělků naší měny jsou stupně nebezpečnosti číslo čtyři, čili padělek méně zdařilý. A to podle odborného vyjádření České národní banky," vysvětlil vedoucí oddělení hospodářské kriminality Michal Ihnát.

[chooze:article;value:511931]

Druhý, 25letý gambler peníze ukradl své babičce. Šlo o 70 tisíc, které jí pak tajně vrátil v padělcích. Jenže babička peníze darovala dalšímu příbuznému, a ten si je šel do směnárny vyměnit za valuty na dovolenou. Brzy bylo jasné, odkud jsou.

Mladíka si policisté pozvali na výslech a když na něj přišel, přinesl rovnou i tiskárnu. Sám řekl, že se mu ulevilo. "Rodina nechtěla dát souhlas s trestním stíháním, nicméně u tohoto paragrafu to trestní řád neumožňuje," upozornil Ihnát.

Ve středověku bylo penězokazectví jedním z nejhorších zločinů a hrozilo za něj i upálení nebo uvaření ve vroucím oleji. Naštěstí pro oba muže se doba změnila. "Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu padělání a pozměnění peněz. V případě odsouzení hrozí dvojici trest odnětí svobody v délce pěti let," sdělila mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Loni se v Česku podařilo zadržet téměř 2 000 kusů padělaných bankovek a mincí. Je to více než třikrát méně než předloni. Celková hodnota padělků v roce 2022 klesla na 1,7 milionu korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.