Mladíka ve Stodolní zmlátila ochranka. Romové v reakci na to uspořádali pochod

Se svými kamarády šel mladík do ostravského klubu na pár drinků. Tvrdí, že už když přicházeli, vyhazovač se na něj podivně díval. Vrhnout se na chlapce měli už po objednání první rundy. 

Na videu je vidět, jak do něj kopou, zatímco leží na zemi. "Jdi do p**i," křičeli u toho. "Čtyři minuty byl v bezvědomí. Má rozseklou lícní kost," řekl TN.cz známý napadeného chlapce David Mezei. 

[chooze:article;value:483661]

Jelikož se podle Mezeie něco podobného nestalo poprvé, uspořádal na středu průvod. "Půjdeme společně na policejní stanici a předáme jim důkazy," vysvětlil.

"Za policii lze sdělit, že my na veškeré informace reagujeme a jsme již nyní připraveni reagovat na aktuální situaci. V lokalitě (včetně ulice Stodolní) vykonávají policisté běžně službu, pohybují se zde denně policejní hlídky. Vzhledem k avizovanému počtu osob bude na místě vyšší počet policistů služby pořádkové policie," informovala před 17. hodinou policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Na místě byl i štáb TV Nova. Po 17. hodině přijelo podle policie 100 lidí, k policejní stanici se vydali společně. "Jsme také lidé," křičeli na policisty, když k ní krátce před 18. hodinou došli. "Je to zákon a ten platí pro všechny," prohlásil jeden z protestujících. "Jsme tady doma, jsme také čeští občané," dodal další. Následně se všichni rozešli a protest skončil.

Průvod ve Stodolní ulici:

Sám Mezei ale nechce spekulovat, jestli byl útok rasově motivovaný. "Každý říká něco jiného, někdo, že šlo třeba o fotbalové chuligány, ale proč by takhle bezdůvodně kluka mlátili, když jenom přišel na drink," uvedl.

Podle mladíka i jeho blízkých jej skupina napadla bezdůvodně. "Oni si pak vymýšleli, že tam někomu sahali s kamarády na zadek, pak že ukradli kabelku, ale nevěřím tomu. Ten kluk má sotva 40 kilo a nemyslím, že by si něco začínal," poznamenal Mezei. "I kdyby něco provedl, nemůžou si přece dovolit takhle ho zmlátit," dodal.

[chooze:article;value:487291]

Chlapec následně vše nahlásil na policii. Ta už událost řeší. "Policisté již po samotném incidentu věc zaevidovali a nyní se zabývají okolnostmi tohoto případu," sdělila TN.cz policejní mluvčí Eva Michalíková. 

"Pokud disponují občané jakýmikoliv informacemi k událostem (včetně obrazových záznamů), nechť je neprodleně předají policistům," požádala Štětínská v reakci na to, že Mezei slíbil předání důkazů na policii během průvodu. "Rádi bychom současně v souvislosti s jakýmkoliv případem požádali všechny, kteří jsou aktuálními svědky či poškozenými, aby neprodleně kontaktovali policisty na lince 158 a věc oznámili. Tedy nejlépe v době, kdy jsou aktéři na místě," dodala.

Redakce TN.cz kontaktovala se žádostí o reakci i klub, kde se vše odehrálo. Do vydání článku však nepřišla odpověď.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.