Mladou maminku zabil medvěd. Udělala osudovou chybu, tvrdí lidé

Potkat v lese medvěda je děsivý zážitek, který nechce nikdo zažít. Podle expertů je ovšem nutné i v takové situaci zachovat chladnou hlavu. Právě to se nepodařilo mladé mamince Isabelle Dubeové a podle mnohých ji to stálo život. 

36letá žena z Kanady si byla zaběhat s přáteli a narazili na medvěda. Zvíře bylo vzdálené zhruba 25 metrů a Isabelle se rozhodla před medvědem utéct a následně vylézt na strom, uvedl web CBC. Medvěd ji ale strhl dolů a nebohou ženu zabil.

Případ se stal již v roce 2005, příběh Isabelle ale nyní obletěl svět a lidé mají jasno. Běh je prý jednou z nejhorších věcí, které můžete v takové situaci udělat. Medvědovi totiž člověk nemá moc šancí utéct. "Abyste přežili útok medvěda, tak nemusíte být rychlejší než medvěd. Stačí být rychlejší než nejpomalejší člen vaší skupiny," uvedl jeden z diskutujících pod příspěvkem týkajícím se příběhu Isabelle. "Běh je to nejhorší, co můžete udělat," přidal se další.

Stejný osud málem postihl její dceru

Děsivý zážitek si o 12 let později zopakovala Isabellina dcera Lea. Dívka prozradila, že přesně ví, jak se její máma cítila těsně před smrtí. Také ona sama se totiž setkala s medvědem. "Moc jsem se bála, myslela jsem si, že je to konec," řekla Lea webu CBC

[chooze:article;value:555832]

​Před medvědem se rozhodla utéct i běloruská turistka, která potkala medvěda v Tatrách. Medvěd ji sice nestihl dohonit, ale ona během útěku spadla ze skály. Zemřela tak na následky pádu. 

Vzdálit se, ale neutíkat

Když se s medvědem přece jen potkáte na vzdálenost menší než 100 metrů, doporučují ochránci přírody pomalu se od šelmy vzdalovat. Důležité ale podle nich je hlavně neutíkat. Rychlý pohyb by totiž mohl zvíře vyprovokovat k pronásledování.

"Nikdy se k němu nepřibližujte, a to ani v případě, že vypadá klidně. Dejte mu o sobě vědět tím, že na něj budete mluvit klidným hlasem. Vyhněte se ale přímému pohledu do očí, pro zvíře je to znak agrese," varují ochránci přírody. Dalším pravidlem je neztrácet šelmu z dohledu a pomalu couvat. "Nedělejte prudké pohyby, neotáčejte se k medvědovi zády a neutíkejte," zní další doporučení.

V květnu byl medvěd spatřen u Zlína. Podívejte se, co popisují svědci (13/5/24):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.