Mladou youtuberku zabil ze cti vlastní otec, vražda vyvolala v Iráku pobouření

Dvaadvacetiletá Tiba al-Aliová byla 31. ledna zabita svým otcem v jižní provincii Diwaniya, uvedl v pátek na twitteru mluvčí ministerstva vnitra Saad Maan.

Mluvčí upřesnil, že policie se pokusila zprostředkovat setkání mezi mladou dívkou, která se rozhodla žít v Turecku a do Iráku přijela na návštěvu, a jejími příbuznými, aby se "definitivně vyřešil rodinný spor", neboť její otec se s jejím rozhodnutím nikdy nesmířil.

[chooze:article;value:472114]

Maan uvedl, že po prvním setkání s rodinou byli policisté druhý den překvapeni zprávou o jejím zabití rukou jejího otce. The Guardian uvádí, že otec se k činu sám přiznal. Bližší podrobnosti o povaze sporu však nesdělil.

Ali si na platformě YouTube získala příznivce zveřejňováním videí ze svého každodenního života, v nichž se často objevoval její snoubenec. Policejní zdroj, který s agenturou AFP hovořil pod podmínkou anonymity, mezitím potvrdil, že spor mezi otcem a jeho dcerou se táhne už několik let.

https://twitter.com/guardian/status/1621656874167721985?cxt=HHwWgoCzxbmVpIEtAAAA

Dívka v roce 2017 odcestovala s rodinou do Turecka, ale odmítla se s ní vrátit domů. Zůstala v Turecku a od té doby tam žije, uvedl policejní zdroj. Její smrt vyvolala mezi Iráčany na sociálních sítích značný rozruch. V reakci na její smrt vyzvali k nedělním protestům v Bagdádu, kde pro ni chtějí požadovat spravedlnost.

"Ženy v naší společnosti jsou rukojmími zaostalých zvyklostí kvůli absenci odstrašujících právních prostředků a vládních opatření, která v současné době neodpovídají rozsahu zločinů domácího násilí," napsala na twitteru politička Ala Talabaniová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.