Mladý Brit se vrátil z dovolené na Bali se vzácnou nemocí, téměř ochrnul

Když byl třiadvacetiletý Angličan Tom Pegg poprvé přijat se zdravotními komplikacemi do nemocnice, dostal po cestě na Bali antihistaminikum a poslali ho domů. To však, jak informuje Daily Mirror, nepřineslo žádné výsledky, a tak ho jeho kamarád znovu odvezl do zdravotnického zařízení. Cestovateli otekly oči s hrdlem, nemohl mluvit a měl problémy s dýcháním. Mladý muž byl pět dní v umělém spánku. 

[chooze:article;value:522250]

​Později se částečně ochrnutý Tom dozvěděl temnou diagnózu. Trpí Guillainův–Barrého syndromem (GBS). Ten způsobuje, že jeho tělo útočí samo na sebe. Závažná autoimunitní nemoc je většinou vyvolána akutní infekcí a postihuje periferní nervovou soustavu.

"Jde o poměrně vzácné onemocnění. Projevuje se vzestupnou paralýzou, začínající slabostí v nohou, která se šíří do horních končetin a obličeje. GBS se dá vyléčit, nicméně při vážných plicních komplikacích může skončit smrtí," vysvětluje Jan Tomčík z první neurologické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Tom Pegg trpící GBS pochází z anglického hrabství Cheshire stejně jako jeho sestra Hollie Peggová. Ta podle Independentu uvedla, že se Tom učí znovu chodit a nikdo neví, jak dlouho to bude trvat. "Ze zdravého chlapíka milujícího zábavu se stal křehký chlapec," uvedla mimo jiné Hollie.

Češi se skládají na léčbu Martínka. Část vybraných peněz si ale může vzít stát (09/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.