Mladý lyžař přežil pád laviny v Tatrách. Dramatické chvíle natočila kamera

"Byla to chyba, že jsem tam jel. Z pravé strany se utrhla lavina," popsal situaci lyžař Ján Růžička. 31letý lyžař znal prý terén dokonale a do hor se vydal i za třetího stupně lavinového nebezpečí.

"Připadal jsem si jako v řece, lyže už se nedaly ovládat. V tom zmatku a stresu jsem se snažil aktivovat lavinový batoh. Nepodařilo se mi to napoprvé. Uvědomil jsem si, že je chyba, že jsem tu sám," doplnil Růžička.

[chooze:article;value:531517]

Lavinový airbag se mu podařilo aktivovat až na několikátý pokus. Lavina ale Jána dál vlekla několik stovek metrů. "Je ho třeba pochválit, že měl lavinový batoh. Největší problém ale byl, že tam byl sám," souhlasil příslušník horské služby Pavel Krajčí.

"Určitě si z toho odnesu hodně poznatků. A hlavně to, že je potřeba být pořád opatrný," slíbil Růžička.

Z nehody vyvázl bez jediného škrábance. Podle horské služby je ale důležité, aby se lidé na podobné výlety na lyžích nevydávali sami. "V té lavině, pokud mě to zasype a strhne, potřebujete někoho, aby vám pomohl se z té laviny dostat. Můžu mít to nejlepší vybavení, ale když mi nemá kdo pomoci, tak je to potom problém. Při třetím stupni lavinového nebezpečí to platí dvojnásob," dodal Krajčí.

"Určitě absolvuji lavinový kurz, který zatím nemám za sebou. A myslím, že to je velká chyba," uzavřel Růžička.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.