Mladý vlk zabloudil na dálnici. Srážku s autem nepřežil

[chooze:gallery;value:34938]

​Ve středu ráno na dálnici D10 zahynul po srážce s autem mladý vlk. Pro TN.cz to potvrdila mluvčí středočeské policie Vlasta Suchánková. "U 60. kilometru ve směru na Turnov byl oznámen střet vozidla se zvířetem. Na místo proto přijela hlídka dálničního oddělení," sdělila redakci.

"Policisté zjišťovali, zda má sražené zvíře, pravděpodobně vlk, čip, ten ale nalezen nebyl. Vyrozuměli proto místně příslušný odbor životního prostředí a správu CHKO Český ráj," doplnila Suchánková.

"Poté co pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český ráj dorazili na místo, bylo potvrzeno, že se s největší pravděpodobností jedná o mladého vlka," dodává pak ke srážce na facebooku CHKO s tím, že identitu zvířete potvrdí ještě genetická analýza.

[chooze:article;value:538513]

"Konec zimy je obecně obdobím, kdy se mladí vlci vydávají hledat nová území a partnery k založení vlčí rodiny. Putují na velké vzdálenosti a dokáží uběhnout až několik desítek kilometrů za noc. Migrační koridory a kritická místa by proto měly zůstat nezastavěné a prostupné tak, aby mohla zvířata migrovat krajinou," upozorňují dále ochránci přírody.

Potřebná infrastruktura v podobě nadchodů či podchodů podle nich ale ve zmíněném úseku na D10 chybí. V ohrožení jsou tak v tomto místě nejen vlci a další zvířata, ale i projíždějící řidiči, kteří se s nimi můžou srazit. 

V Česku je více vlků. Přírodě to podle vědců prospěje (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.