Mladým se nechce do práce. Může za to mamahotel, myslí si psycholog

Zatímco dříve byli lidé rádi, že s penězi vyjdou, a tak po škole posílali děti co nejrychleji pracovat, dnes je tomu jinak. "Na vině vidím tzv. nenásilnou výchovu, kdy dítě řekne 'mě to nebaví', a tak přichází argumenty pro to, aby dítě nepracovalo. Rodiče zjistí, že dítě uživí, tak sedí doma. Nebo mají OSVČ a pracují pro maminku ve firmě, ale prakticky nedělají nic," tvrdí psycholog Jeroným Klimeš.

Podle odborníků mladé lidi nelákají neatraktivní pracovní pozice, takže často jen pobírají dávky v nezaměstnanosti a současně využívají komfortu tzv. "mamahotelu". Příčinou ale mohou být prý i sociální sítě, které mladým dávají najevo, že aby získali statisíce korun, stačí natočit několik videí.

"Nemusím dřepět v kanceláři od devíti do pěti. Za jedno Tiktok video si beru desítky tisíc korun, takže můj měsíční příjem je kolem nějakých nižších stovek tisíc. Ale nikdo mi nedal takový know-how. Musela jsem si na něj přijít sama. Vy tuhle možnost máte, tak se nebojte udělat změnu," říká třeba ve svém videu na instagramu influencerka Sairem.

[chooze:article;value:518608]

"Mnoho mladých studuje i několik vysokých škol neúspěšně, aby se práci vyhnuli. Není problém se dostat na veřejnou školu a někteří toho zneužívají, protože získávají studentské výhody, získávají ubytovací stipendium, neplatí sociální a zdravotní pojištění, a proto je to nemotivuje nastoupit do práce," myslí si pak ekonom Štěpán Křeček.

Mnoho mladých lidí navíc po dokončení školy nespěchá hledat si práci a mezi studiem a prvním povoláním si dopřejí pauzu, často třeba v zahraničí.

[chooze:article;value:519661]

Za rostoucí nezaměstnanost u mladých lidí může podle odborníků i to, že mají často vysoké nároky na své budoucí povolání. Reportéři TV Nova proto vyrazili do ulic a mladých lidí se zeptali, jak si svou první práci představují.

Z ankety v Olomouci, Praze a Plzni vyšlo, že mladé lze nalákat hlavně na mzdu. Představy počátečního platu se různí od 25 až do 40 tisíc, nejčastěji se pak objevovala částka 30 tisíc. Za velké plus jsou považovány taky různé benefity, jako je MultiSport karta.

Ne všechny ale lákají jen materiální výhody. "Od svého prvního povolání očekávám, že mě bude obohacovat, že bude obohacovat společnost," prohlásil například jeden z oslovených. "Měla by mě bavit, já nebudu dělat práci, co mě bavit nebude," tvrdí další respondentka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.