Mnoho Čechů to odradilo od Chorvatska. Problém u pláží teď konečně zmizí

Jenom během loňské turistické sezóny se na TN.cz obrátila řada Čechů, kteří si stěžovali na kvalitu moře v některých chorvatských letoviscích. Někteří z nich se na to konto zařekli, že do Chorvatska už se nevrátí (více se dozvíte například v článku zde nebo zde). 

Podobně jako v řadě jiných destinací, které navštěvuje hodně turistů, jsou problémem výletní lodě, které vypouštějí například splašky do moře. Ty se pak mohou dostat právě i na pláž. A není to jen o fekáliích, provozovatelé těchto plavidel se často stejným způsobem zbavují i odpadků nebo toxických látek z čisticích prostředků. 

O tom, že je to problém, svědčí i fakt, že se jím zabývají i orgány Evropské unie. Právě tento týden podle webu Euronews padl návrh zákona, který má evropské vody před těmito praktikami chránit. Dohodu uzavřeli zástupci Evropského parlamentu a Evropské rady a její součástí je zpřísnění sankcí pro plavidla, která tímto způsobem znečišťují moře. 

[chooze:article;value:538193]

​Návrh také počítá s širším seznamem zakázaných látek, které nesmí lodě nesmí vypouštět do moře. Týká se to mimo jiné i již zmíněných odpadních vod. "Je důležité, aby se v trestech odrážela závažnost přestupků, aby působily jako skutečný odstrašující prostředek," říká rumunský europoslanec Marian-Jean Marinescu.  

Ten také zdůraznil, že Evropská unie musí více investovat do pokročilých technologií, jako je satelitní monitorování, díky kterým může efektivně kontrolovat, jestli plavidla neznečišťují moře. Dohodu musí formálně schválit Rada EU a Evropský parlament, než vstoupí v platnost. Díky ní by si pak turisté mohli bezstarostně užít koupání v moři nejen v Chorvatsku, ale i dalších evropských destinacích. 

Pandemie díky útlumu cestování přispěla ke zlepšení kvality vody v mořích, a to až o 30 procent:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.