Mobily a tablety budou mít na balení speciální štítek. Je to nařízení EU

Evropská unie chce, aby telefony a další drobná elektronika vydržely déle. Aby se v případě potíží daly opravit a lidé si hned nemuseli kupovat nové. Vidí to jako důležitý krok k ochraně životního prostředí.

Chytré telefony a tablety uváděné na trh EU od 20. června 2025 budou muset zobrazovat informace o jejich energetické náročnosti, životnosti baterie, ochraně před prachem a vodou a odolnosti proti náhodným kapkám.

[chooze:article;value:464163]

​Novinkou bude také index opravitelnosti. Bude se jednat o stupnici od A do E, kdy A bude znamenat největší opravitelnost a největší výdrž telefonu po opakovaném pádu.

Design zobrazující tyto informace bude pro všechny výrobky jednotný, bude se jednat o tzv. energetický štítek. Tento štítek bude mít za úkol usnadnit nakupujícím výběr výrobku a podpořit udržitelnou spotřebu. Nápadně se podobá klasickému energetickému štítku, na který jsme již zvyklí u velkých spotřebičů, jako jsou lednice či pračky, ale bude obsahovat nové informace navíc.

"Štítek by měl být reprezentován QR kódem, který si spotřebitel naskenuje a dostane informace o výrobku," řekl pro TV Nova europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

​​​​Kromě povinně uvedených údajů na štítku musí telefony a tablety od června 2025 splňovat také požadavky na ekodesign. Baterie těchto zařízení musí vydržet nejméně 800 cyklů nabíjení při zachování alespoň 80 % své počáteční kapacity. Nařízení uděluje výrobcům také povinnost mít k dispozici náhradní díly do 5 až 10 pracovních dní, a to po dobu 7 let po ukončení prodeje daného výrobku.

V současné době se někteří výrobci již podobným designem chlubí, a to i u velkých elektrospotřebičů. U vybraných produktů se tak můžete setkat s nálepkou, která říká, kolik let budou v prodeji náhradní díly na jeho případnou opravu.

[chooze:article;value:511257]

"Stávající stav, kdy se musí držet skladem k daným produktovým skupinám náhradní díly a kdy je povinnost poskytnout technickou dokumentaci, je v dané situaci maximum možného," uvedl pro TN.cz obchodní ředitel společnosti Holding HP TRONIC, pod kterou spadá například Datart či Eta, Jan Pospíšil. Uvidí se tedy, jak bude případná oprava výrobku vypadat v praxi, zda výrobci budou schopni nařízení splnit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.