Mobily slaví 50 let. První se nabíjel 10 hodin a vydržel jen 25 minut

Volám vám z mobilního telefonu, skutečného mobilního telefonu. Tato slova přesně před 50 lety odstartovala historii mobilních telefonů. Pronesl je Martin Cooper, vývojář společnosti Motorola, který z prvního mobilního telefonu zavolal z newyorské ulice šéfovi vývojových laboratoří americké telekomunikační společnosti AT&T.

"Před 50 lety, když jsem zkonstruoval mobilní telefon a zavolal s ním, věděl jsem, že jednoho dne bude mít mobilní telefon každý," tvrdí dnes Cooper.

K tomu ale měla vést ještě dlouhá cesta. První mobil se nabíjel 10 hodin, vydržel maximálně 25 minut hovoru a vážil přes jeden kilogram. "Ta váha nebyla žádný problém, stejně byste ho nedokázali u hlavy držet víc než 20 minut," pokračoval Cooper.

[chooze:article;value:493993]

Běžní lidé si ale na použití tohoto mobilu museli ještě počkat. Do prodeje se dostal až v roce 1983, čekalo se totiž na rozvoj sítě nového rádiového signálu. Od jejího vzniku už ale vývoj mobilních telefonů čekal strmý vzestup. A stoupal i počet jejich uživatelů.

Dnes je na světě celkem 16 miliard mobilů. Život bez nich už si v západním světě téměř nedovedeme představit.

"Mobilní telefon tak, jak ho známe, si myslím, že dosáhl dokonalých fyzických rozměrů a bude to jen o zlepšování těch aplikací," prohlásil expert na technologie Miloslav Lujka.

Výrobci mobilů v současnosti pracují například na zrychlování procesorů, vyšší kvalitě fotoaparátů a obrazovek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.