Mocnosti mění postoj. USA i Německo povolily Ukrajině útočit na Rusko

Ukrajina bude moci používat americké zbraně k útokům na strategické cíle uvnitř Ruska za účelem obrany Charkova. Ve čtvrtek o tom informoval web Politico.

"Prezident nedávno nařídil svému týmu, aby zajistil, že Ukrajina bude moci v Charkově použít americké zbraně pro účely protiúderu, aby Ukrajina mohla vrátit úder ruským silám, které na ni udeřily nebo se k tomu chystají," vysvětlil krok jeden z amerických činitelů.

[chooze:article;value:557907]

​Podle agentury AP ale stále platí, že Ukrajina nebude moci používat taktické balistické střely ATACMS nebo rakety dlouhého doletu k útokům uvnitř Ruska. 

V pátek se ke stejnému kroku odhodlalo i Německo. "Německá vláda povoluje Ukrajině použít zbraně dodané Německem proti vojenským cílům v Rusku," uvedla na síti X tisková agentura DPA.

Ukrajinští představitelé v čele s prezidentem Volodymyrem Zelenským omezení použití zbraní velmi hlasitě kritizovali. Podle nich to dostalo ukrajinské síly do neudržitelné situace především v Charkovské oblasti, kde Rusko zesílilo útok.

Evropské státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Je na nich téměř absolutně závislá. Podívejte se na rozhovor s bývalým náčelníkem generálního štábu AČR Jiřím Šedivým pro TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.