Moderní armáda a připravení lidé, NATO získalo ve Finsku velkou posilu

[chooze:gallery;value:31102]

​Finové disponují početnou armádou, čímž se odlišují od ostatních členů NATO. Jádro ozbrojených sil tvoří profesionální vojáci, které doplňuje přes 200 tisíc rezervistů. "Finsko jako jedna z mála zemí NATO totiž udržuje povinnou vojenskou službu pro všechny mladé muže. Uvažuje se dokonce i o dobrovolném zapojení žen," prozradil TN.cz velvyslanec ČR ve Finsku Adam Vojtěch. "Mohou tak do zbraně postavit až 280 tisíc mužů a žen, což je pro Alianci velký přínos," dodal.

Na rozdíl od Česka, které by v případě války bránily i další armády, se Finové museli spolehnout sami na sebe a přizpůsobit tomu velikost svých vojsk, jak vysvětlil Tomáš Weiss z Masarykovy univerzity.

[chooze:article;value:498165]

​Do svých vojáků a vybavení Finsko navíc bohatě investuje. Podle Vojtěcha na svou obranu dává dvě procenta HDP ročně a disponuje díky tomu nejmodernějšími stroji, německými tanky Leopard 2, obrněnými vozidly švédské firmy BAE Systems CV90, nákladními vozy Tatra 815 nebo vozy Škoda Octavia pro svou vojenskou policii. V neposlední řadě si navíc Finové koupili od Spojených států 65 stíhaček páté generace F35, o kterých jedná s americkou vládou i Česko, podotkl velvyslanec.

Aliance také vstupem Finska prodloužila svoji hranici s Ruskem, kde Finové staví plot, podobný jako má Polsko na hranicích s Běloruskem. Podle Vojtěcha je oplocení potřeba hlavně v těch místech hranice s Ruskem, kde se nenachází rozsáhlé lesy a jezera, které jsou jinak základním kamenem finské obrany.

[chooze:article;value:492547]

​Kromě silné armády se Finové spoléhají na připravenost celého obyvatelstva. "V každé veřejné budově musí být civilní kryt a pro veřejnost se pořádají semináře o civilní obraně," uvedl Vojtěch.

Podle Weisse spoluprací finské profesionální armády a civilního obyvatelstva by se měly inspirovat ostatní země NATO, obzvlášť po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. "Ta hrozba ohrožení ze strany Ruska je realistická, a Aliance přehodnocuje své cíle," uzavřel.

Finsko vstoupilo do NATO. Stalo se 31. členem Aliance:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.