Moderní zabezpečení pro české železnice. Od ledna bude na některých trasách povinné

"Zapneme, necháme mašinu chvilku oživit a jdeme na stanoviště, kde probíhá veškeré nastavení. Vedle rychloměru se zobrazí plánovací oblast, ve které strojvedoucí to, co se bude dít, uvidí až osm kilometrů před sebe," popsal strojvedoucí a instruktor Jiří Šarf.

No a v případě, že by strojvedoucí projel na červenou, vlak by se měl automaticky zastavit. Už by se tak neměla opakovat tragická nehoda, která před dvěma měsíci v Pardubicích stála život čtyři cestující. "Ten systém skutečně zajistí to, že na české železnici bude bezpečněji," ujistil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

V novém systému proběhlo v tomto roce už sedm zátěžových zkoušek a vypadá to, že je vše na správné cestě. "Nejdůležitější problém je vzájemná komunikace těch zařízení. My máme stacionární část, čili přímo v kolejišti, pak je přenosová soustava a pak to třetí je to vozidlo, tedy dopravce. Důležité je, aby ta lokomotiva měla nepřetržitý, aktuální přenos dat a věděla co dělat," řekl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

[chooze:article;value:562312]

​Systém ETCS bude od ledna příštího roku povinný na více než šesti stovkách kilometrů páteřních tratí v Česku. Do roku 2030 pak na na více než pěti tisících kilometrech. Dopravci proškolují personál a investují miliardy i do vybavení vozidel.

"České dráhy mají v současné chvíli vyškoleno zhruba 750 strojvedoucích pro provoz pod dohledem ETCS a disponuje více jak 400 vozidly, která jsou již vybavena zařízením ETCS," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Nový systém také umožní zkrátit intervaly mezi jednotlivými vlaky a některé budou moci jet až 200kilometrovou rychlostí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.