Modernizaci D1 z poloviny financovala EU. I tak ale řidiči zažívali peklo

Teď už je řidičům na dálnici D1 hej. Mezi Prahou a Brnem si jedou po opravené dálnici. Jenže ne vše probíhalo bez potíží. Modernizace D1 trvala deset let, tedy o tři roky déle, než bylo původně v plánu, a řidiči často zažívali pořádné dopravní peklo.

Modernizaci D1 provázela řada problémů. Asi ty největší byly na úseku mezi Větrným Jeníkovem a Humpolcem. Stroje stály, prakticky se tam nepracovalo. Nakonec kvůli průtahům museli původního italsko-kazachstánského zhotovitele úplně vyměnit.

Další problémy se projevily i na už hotových úsecích D1. U středočeského Lokte dokonce museli vyměnit celý nekvalitní povrch. Místo 30 let vydržel jen pár měsíců. "Příčinou je technologická nekázeň. Ta horní vrstva byla mechanicky narušená," vysvětloval ředitel úseku kontroly kvality staveb ŘSD Jiří Hlavatý.

[chooze:article;value:548140]

A problémy s vozovkou byly i na sotva dokončeném povrchu dálničního mostu nad Velkým Meziříčím. Kvalitu provedených prací kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad. "Odstranění některých závad trvá i déle než rok, což zvyšuje riziko poškození dalších vrstev vozovky," tvrdil prezident NKÚ Miloslav Kala.

Koncem oprav se v říjnu 2021 chlubila týden před volbami tehdejší vláda. "Přece kvůli tomu, že jsou volby, neodložíme zprovoznění, když ta dálnice je hotová," řekl tehdejší ministr dopravy Karel Havlíček (ANO).

Jenže kompletně zrekonstruovaná D1 vlastně není ani teď, více než dva roky poté. Třeba středočeský most Šmejkalka se opravovat stále ještě ani nezačal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.