Mohl zdědit český trůn. Zemřel vnuk Ferdinanda d’Este a Žofie Chotkové

Kníže Ernst Georg se narodil ve Vídni na konci druhé světové války a jeho starobylý rod pár let před jeho narozením vládl střední Evropě. Situace se však změnila po atentátu na Ernstova dědečka Františka Ferdinanda d’Este. Útok na dědice rakousko-uherského trůnu spustil první světovou válku a většina evropských států se následně proměnila v republiky.

"Ernst Georg, kníže z Hohenbergu, zemřel 12. ledna 2023, dožil se úctyhodného věku 79 let. Poslední rozloučení se uskuteční v sobotu 28. ledna ve farním kostele Artstetten," oznámili jeho blízcí. Kníže spočine v rodinné hrobce.

[chooze:article;value:402527]

"Zádušní mše bude odsloužena 4. února v 11 hodin ve farním kostele svatého Antonia v rakouském Radmeru," upřesnila rodina. Se svým manželem se rozloučí i Margareta Anna Ndisi, kterou si Ernst vzal v roce 2007 po rozvodu s Patricií Ceaserovou. Z prvního manželství má kníže svou jedinou dceru Evu.

Přestože se Ernst Georg, vévoda z Hohenbergu, narodil v době, kdy v Evropě zuřila válka, byl součástí jednoho z velmi důležitých šlechtických rodů. Jeho otec Ernst se narodil na zámku Konopiště v roce 1904, kdy monarchie ještě vzkvétala. Pokud by František d’Este nezemřel při atentátu, usedl by jeho dědeček na trůn.

[chooze:article;value:484024]

​Přestože Ferdinandovým následníkem byl Ernstův starší bratr Maxmilián, královská koruna by k němu stejně nedoputovala. Kvůli své lásce k Žofii Chotkové, která byla z nižšího šlechtického rodu, se Ferdinand musel vzdát nároku na trůn pro své potomky. 

Do Česka přijel Karel Habsburský, vnuk poslední českého krále. Podívejte se na video (4/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.