Mohou vám zachránit život. Studie říká, které tři ryby zařadit na jídelníček

Sledi, sardinky a ančovičky jsou ryby bohaté na omega 3 mastné kyseliny a také na vápník a vitamín B12. Pokud by je lidé začali konzumovat místo červeného masa, do roku 2050 by to údajně mohlo zachránit život až 750 000 lidí, píše deník Mirror. "Naše analýza naznačuje, že krmné ryby jsou slibnou alternativou k červenému masu," uvádí autoři studie.

Nový výzkum zveřejnil časopis BMJ Global Health a pracovali na něm japonští a australští vědci, kteří sesbírali data z více než 130 zemí. Nahrazení červeného masa krmnými rybami by podle nich mohlo pomoci snížit počet invalidních lidí v důsledku nemocí souvisejících s nezdravým životním stylem, jako je například cukrovka.

"Ve srovnání s červeným masem poskytují mořské plody nejen vyšší koncentraci základních živin, ale také předcházejí nepřenosným nemocem souvisejícím se stravou (NCD)," zdůraznili vědci. Konzumace ryb by tak podle odborníků mohla předcházet například ischemické chorobě srdeční.

[chooze:article;value:550398]

"Naše studie ukazuje, že přijetí krmných ryb jako alternativy červeného masa by potenciálně mohlo nabídnout značné výhody pro veřejné zdraví (s celosvětovým zabráněním 0,5 až 0,75 milionu úmrtí na NCD související s dietou), zejména pokud jde o snížení ischemické choroby srdeční," informovali.

Podle vědců by vyšší konzumace těchto ryb navíc mohla pomoci i při řešení klimatické krize, píše web Guardian. "Abychom zlepšili lidské zdraví a zdraví planety, měli bychom omezit spotřebu červeného masa a přejít k potravinám, které jsou zdravé a zároveň šetrné k životnímu prostředí," uvedli vědci.

Zároveň ale autoři studie přiznali, že nabídka krmných ryb je v současné době omezená a k nahrazení veškerého červeného masa nestačí. "Tato studie poukazuje na to, že je třeba, aby směrnice pro potravinovou politiku založenou na rybách věnovaly více pozornosti složení budoucího příjmu ryb a podporovaly spotřebu krmných ryb," uzavřeli vědci.

V boji proti nemoci střev pomáhají vědcům miniprasátka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.