Mohutná bouře Poly postupuje Evropou. Nechává za sebou spoušť

[chooze:gallery;value:32312]

​V oblasti Severního moře zuří od rána bouře Poly. "Je tam obrovský tlakový gradient," říká meteoroložka Dagmar Honsová. A následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Dopoledne Poly naplno udeřila v Nizozemsku, kde vyrvala stromy ze země a zastavila leteckou a železniční dopravu. Padající stromy způsobily zranění několika lidí v Amsterdamu a bohužel si vyžádaly i jeden život. 

Podle NL Times se tragédie odehrála ve městě Haarlem, kde na auto 51leté ženy spadl strom a těžce ji zranil. V nemocnici poté zemřela. 

https://twitter.com/WurfTwain/status/1676540014946136064?s=20

Letní bouře v Nizozemsku nejsou příliš obvyklé, silné bouřky se tam vyskytují většinou od října do dubna. Poly je vůbec nejsilnější, která tam v létě udeřila. V provincii Severní Holandsko naměřili sílu větru 146 km/h, což odpovídá hurikánu první kategorie. "To je opravdu pořádný náraz. To, co dnes zažíváme, je extrémní," řekl pro RTL meteorolog Maurice Middendorp. 

Síla větru se v Nizozemsku měří od roku 1901 a žádná letní bouře podle historických záznamů skutečně nebyla silnější než Poly. Poslední silná letní bouře udeřila v zemi v roce 2015, její dopad byl ale menší. 

Podívejte se na satelitní záběry bouře Poly:

​Pás bouřek přes Severní moře dorazil odpoledne i do Německa, kde platí od rána vysoký stupeň výstrahy, a to zejména pro severozápad území. Vichřice a přívalové deště mají zemi potrápit až do noci. Lodní společnosti preventivně přerušily provoz trajektů a místní obyvatelé dostali výzvu, aby se vyhýbali oblastem s bohatým porostem, jako jsou parky nebo lesy, a také plážím. 

[chooze:article;value:512038]

​Ohroženi jsou zejména návštěvníci u Severního moře. "V důsledku bouře a větru s nárazy až 130 km/h tam hrozí vysoké vlny. Mohou se převrátit karavany, odletět stany. Koupání je dnes životu nebezpečné, stejně jako plavby po Severním moři," řekl německému deníku Bild meteorolog Dominik Jung. 

Poly ovlivňuje středeční počasí i v Česku, kde platí výstrahy před bouřkami. "U nás ale její projevy nebudou tak destruktivní, nejhorší situace je v Nizozemsku a na severu Německa," uklidňuje Honsová. 

Vývoj počasí na našem území přímo v terénu sledují Lovci bouřek televize Nova. O situaci průběžně informují na TN Live. 

Více ke středeční výstraze se dozvíte v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.