Mohutná exploze plynovodu v Litvě! Přilehlou vesničku museli evakuovat

Výbuch byl zaznamenán u litevské vesnice Valakeliai, asi 180 km severně od Vilniusu. Litevská televize LRT uvedla, že vesnice s asi 250 obyvateli byla preventivně evakuována.

Generální ředitel společnosti Amber Grid Nemunas Biknius řekl Sky News, že při výbuchu nebyl nikdo zraněn ani nedošlo ke škodám na majetku a že příčina exploze bude vyšetřena. Výbuch si naštěstí nevyžádal žádné oběti na životech ani raněné.

[chooze:article;value:476460]

"V tuto chvíli nemáme žádné důkazy, že by mohlo jít o úmysl, ale na další otázky odpoví až vyšetřování," řekl Biknius.

"Ozvaly se divné zvuky, vypadalo to, jako by někde nízko létala letadla. Vybuchl vysokotlaký plynovod jen několik kilometrů od Valakeliai. Plameny šlehají do velké výšky," řekl LRT Radiu starosta pasvalského okresu Gintautas Gegužinskas.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1613974450046631949?cxt=HHwWmoCwucHN_uUsAAAA

Baltic News Service uvedl, že lotyšský ministr energetiky Raimonds Cudars byl informován, že výbuch byl způsoben technickou závadou. Plameny při explozi dosahovaly výšky až 50 metrů a byly vidět ze vzdálenosti nejméně 17 kilometrů, uvedla LRT.

Podle generálního ředitele litevského provozovatele plynovodní sítě byly již dodávky plynu do Lotyšska po dočasném přerušení obnoveny.

"Mluvil jsem s několika lidmi poblíž místa události. Řekli mi, že dnes dříve viděli, jak se v blízkosti potrubí, kde došlo k výbuchu, pracuje. Nemohu potvrdit, zda je to pravda, nebo ne," řekl Starosta pasvalského obvodu Gintautas Geguzinskas litevské LRT.

Přepravní soustava je složená ze dvou paralelních plynovodů a podle prvních údajů došlo k výbuchu v jednom z nich. Druhé potrubí zůstalo nepoškozené.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.