Mohutné lesní požáry v Chile si vybírají krutou daň, zahynuly desítky lidí

Sucho a vedro panující během chilského léta rozpoutalo kolem hustě obydlených oblastí ohnivé peklo. Téměř stovka požárů má na svědomí už 46 životů, oznámil v sobotu podle agentury Reuters prezident Gabriel Boric. "Vzhledem k podmínkám tragédie se počet obětí v příštích hodinách určitě zvýší," řekla hlava státu.

Nejhorší situace je v milionové provincii Valparaiso. Plameny se během pár desítek minut rozšířily z hor do okrajových částí přímořského letoviska Viña del Mar a spálily několik bloků domů s obchody. Ulice pokryté popelem lemovala ohořelá auta s rozbitými skly, popsala agentura AP.

Obyvatelé se snažili zachránit holé životy útěkem, mnozí to však nestihli. Ve městě je podle starosty nezvěstných na dvě stě lidí.

[chooze:article;value:518987]

​V provincii bojuje s požáry 450 hasičů s pomocí 19 vrtulníků. Musely být evakuovány čtyři nemocnice a tři domovy důchodců. Plameny zničily dvě autobusová nádraží a odhadem 1 100 domů.

Celkem hoří na 43 tisících hektarech a plameny se rychle šíří. Od pátku se zasažená plocha zvýšila o více než třetinu. Požáry nejsou v tuto dobu nic neobvyklého, loni zasáhly 400 tisíc hektarů a zabily téměř 30 lidí.

Největší chilské požáry nesou i českou stopu. V roce 2005 se českému turistovi převrhl plynový vařič a vítr plameny bleskově rozšířil tak, že shořelo 16 tisíc hektarů jednoho z nejvýznamnějších národních parků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.