Mohutný dronový útok na Krym. Rusové hlásí více než stovku zničených strojů

Podle Petráše se Ukrajina snaží zasáhnout důležité cíle na ruském území a kompenzovat tím nedostatek vojáků přímo na frontové linii. Chce tím posunout frontovou linii a zvrátit vývoj konfliktu především v oblasti Doněcka a Luhanska.

"Tyto útoky mají svůj význam, ale mají svůj význam spíše taktický a operační. A nelze počítat s tím, že by škody, které jsou způsobeny těmito útoky na ruské vojenské infrastruktuře a důležitých objektech, nějakým způsobem strategicky změnily vývoj tohoto konfliktu a té části, která se odehrává přímo na ukrajinském území," dodal Petráš.

[chooze:article;value:559933]

Petráš má za to, že Rusko má potenciál reagovat na ukrajinské dronové útoky vlastními bezpilotními prostředky. "V poslední době se hovoří o tom, že moderní armáda a moderní válečnictví směřují k tomu, že se budou používat drony, bezpilotní prostředky a robotické systémy, ale podíváme-li se na vývoj konfliktu od pradávna, tak vždy platilo, že ten voják je to hlavní, co v případě snahy o okupaci a získání území hraje rozhodující roli. Střety pomocí dronů mají efekt, který lze považovat pouze za sekundární, a ne nějakým zásadním způsobem vedoucí k tomu, aby došlo ke zvratu v konfliktu," hodnotí Petráš.

Rusko v posledních dnech naznačuje možnou ofenzivu směrem na Sumy, tedy ve směru, kudy postupovala i na začátku války. Podle Petráše jsou ale šance na zahájení další ruské ofenzivy malé.

Sumy na mapě:

Podle Petráše přešel konflikt do stavu udržovací války: "Ze strany ruského politického i vojenského vedení zaznělo to, že podobě, v jaké Rusko okupuje část východní Ukrajiny, to by měla být situace, na základě které by se měla začít odehrávat jednání o poválečném urovnání konfliktu. A dále o tom, že by za vstávající situace ta oblast, která je v současné době okupována Ruskem, měla být v podstatě administrativně přičleněna Ruské federaci Měla být v této podobě uznána nová hranice Ukrajiny."

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.