Mohutný vítr v Česku vyvrací stromy. Hasiči vyjížděli k více než stovce událostí

[chooze:gallery;value:35281]

Výstraha před silným větrem, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, začala platit v úterý v devět hodin ráno. Hasiči z celého Česka nevědí, kam dřív skočit, a vyjíždějí k jedné události za druhou. Nejčastěji odstraňují popadané stromy. Jen na Vysočině hasiči během pár hodin vyjížděli k více než 30 událostem.

"V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od 11. hodiny dopoledne do třetí hodiny odpoledne u více než 30 událostí," informovali o svých výjezdech hasiči z Vysočiny na sociální síti X v úterý krátce po třetí hodině odpoledne. Nejvíce událostí řešili na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Do 18. hodiny se pak počet zásahů zdvojnásobil.

Popadané stromy komplikují situaci i na Olomoucku, kde u Hanušovic najel do jednoho z nich osobní vlak, ve kterém tou dobou cestovalo 29 lidí. Nikomu se naštěstí nic nestalo. "V souvislosti se silným větrem zasahujeme s hasiči Správy železnic u Hanušovic, kde osobní vlak najel do spadeného stromu. Cestovalo v něm 29 osob, nikdo nebyl zraněn. Cestující jsme evakuovali do náhradního autobusu. Trať je uzavřena," popsali nehodu olomoučtí hasiči na síti X.

Další osobní vlak musel na stejné trati ze Šumperka do Jeseníku zastavit před spadlým stromem po desáté večer u Ramzové. Po odklizení překážky pokračoval do cílové stanice.

[chooze:article;value:548166]

Kvůli větru v kraji zatím evidovali přes 20 událostí. "Převážně jde o popadané stromy na komunikace. Zajišťovali jsme ale také tři poškozené střechy. Ve dvou případech jsme využili výškovou techniku a provizorně jsme střešní krytinu zabezpečili," upřesnili.

Napilno mají hasičské sbory i v Jihomoravském kraji, kde do úterního odpoledne zasahovali celkem u 36 událostí. "V Jihomoravském kraji nám fouká a v souvislosti s větrem evidujeme zatím 36 události. Nejčastěji na Brněnsku a Blanensku. V tuto chvíli bez zranění," napsali na sociální síti.

Silný vítr trápí také Královéhradecký kraj, kde hasiči zasahovali celkem sedmkrát. Podobně jako na Vysočině pak zejména kvůli popadaným stromům. "Během dnešního dne evidujeme zatím sedm technických pomocí, kdy jednotky hasičů odstraňovaly spadlé stromy z komunikací," uvedli královéhradečtí hasiči na síti X.

[chooze:article;value:548014]

U obce Mostek dokonce spadl strom na přední část projíždějícího osobního auta. Incident se naštěstí obešel bez zranění. "V Mostku, část Souvrať, spadl strom na přední část osobního vozidla, nikdo nebyl zraněn," upřesnili hasiči.

Silný vítr řádil v úterý odpoledne i v Pardubickém kraji, kde kvůli němu hasiči dokonce bojovali s požáry. "Odpoledne zasahovali hasiči například v Biskupicích, kde zůstalo bez dozoru místo po pálení, které se rozhořelo," informovala na webových stránkách mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Hasičům komplikoval práci nejen silný vítr, ale také strmý a nepřístupný terén. Navíc hrozilo, že se požár rozšíří až do lesa. 

"Hasiči museli zabránit rozšíření plamenů do lesního porostu. Vyšetřovatel hasičů na místě uložil blokovou pokutu. Uchránit se podařilo před plameny les ve výši zhruba 500 tisíc korun," dodala mluvčí. 

Výstraha je v platnosti od úterních 9:00 do středečních 21:00 a meteorologové ji vyhlásili pro část Středočeského, Jihočeského, Libereckého, Královéhradeckého a Moravskoslezského kraje a celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký a Zlínský kraj a Vysočinu.

Přichází extrémní změna počasí. Teploty už nebudou připomínat jaro:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.