Morávková a Čenský o pohádkách: Mezi princeznami mám favoritku, tvrdí herec

[chooze:gallery;value:34024]

Vánoční pohodu si spousta Čechů spojuje s pohádkami pro děti, ke kterým se o svátcích každoročně vrací. "Já si myslím, že k České republice a k naší kultuře pohádky patří, a proto miluji Vánoce, protože se na ně můžu koukat. Miluji Tři oříšky pro Popelku, protože jsem vždy milovala a do své smrti budu milovat Libušku Šafránkovou," svěřila se Dana Morávková. 

S ní souhlasil i její kolega ze Snídaně Jan Čenský, který několikrát ztvárnil pohádkové prince. "Byl jsem chytrý Honza, pak i zedník, dřevorubec, zahradník, který se ale postupem času sňatkem s princeznou stal šlechticem. Já si dělám legraci, ale je pravda, že jsem hrál spíše prince Jasoně než Drsoně," zasmál se Čenský.

[chooze:article;value:530308]

Ačkoliv za svůj život poznal spoustu princezen, k srdci mu přirostla hlavně jedna. "Má svou favoritku, to vím i já, Ivanku Andrlovou," prozradila herečka na svého kolegu. "To je pravda. Princové jsou na draka byla má druhá pohádka a tam byla taková moderní princeznička Ivanka Andrlová," svěřil se herec.

I Morávková si své role v pohádkách moc užila, hlavně Doru ze Z pekla štěstí. "Na herecké profesi je krásné, že jednou můžete hrát hodnou princeznu, ale jindy zápornou postavu. Na to natáčení vzpomínám moc ráda, byla to skvělá spolupráce s mým milovaným režisérem Zdeňkem Troškou a zaplaťpánbůh tuhle pohádku Nova každé Vánoce opakuje, takže se s ní seznamují noví mladí diváci. Mám oba díly Z pekla štěstí moc ráda," vysvětlila herečka.

[chooze:article;value:506895]

"Česká pohádka je už takový fenomén. Máme totiž krásnou zemi, hrady a zámky, krásný folklór a úžasnou muziku. Když se to spojí do pohádkového příběhu, tak se nedivím tomu, že jsou ty naše pohádky tak oblíbené i v zahraničí. Mám je moc rád, protože vždy dobře skončí, zlo je potrestané a zvítězí dobro. V životě to tak nebývá, proto se i dospěláci na pohádky rádi dívají," dodal Čenský.

Moderátoři Snídaně se také zamysleli nad tím, se kterou pohádkovou postavou by nejraději strávili Vánoce. "Já bych pozvala pana Tau. Všechno uměl a měla jsem moc ráda ten seriál. Hudbu navíc dělal tatínek mého manžela, pan Jiří Malásek, který to s malým Petrem konzultoval," usmála se herečka. "Já bych si pozval Malého prince. Je to moc moudrá pohádka, kterou opravdu mohou číst děti i dospěláci a vždycky tam něco nového najdou," uzavřel herec.

Vánoční pohádky můžete sledovat během Vánoc na TV Nova nebo už teď na Voyo.

Herečka Dana Morávková prozradila, jak tráví vánoční svátky. Podívejte se na video (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.