Moravskoslezský hejtman půjde k soudu. Je obžalovaný kvůli údajnému uplácení

Hejtmana Krkošku, který kraj vede od loňského června, dohnala 12 let stará kauza, informoval Moravskoslezský Deník. Podle obžaloby se totiž podílel na organizované zločinecké skupině. Hrozí mu za to dva roky až deset let vězení.

Krkoška se měl podílet na motivování lékařů k tomu, aby předepisovali přednostně léky určitých farmaceutických firem. Ti za to podle Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ) přijímali úplatky dohromady ve výši asi 12 milionů korun. Do kauzy je zapletených asi 200 lidí, u 128 lékařů došlo k podmíněnému zastavení trestního stíhání.

Policie se zajímala o roky 2009 až 2013 ve společnosti Interchemia Praha. Krkoška pro ni pracoval v letech 2009 až 2012. O úplatcích měl vědět i se na nich podílet.

[chooze:article;value:497106]

"Je to věc, která je dvanáct let stará a může se stát každému člověku, který je někde zaměstnaný," řekl Deníku hejtman. Hnutí ANO údajně o obžalobě informoval. "Určitě se k tomu nějak postavím," uvedl k případnému odsouzení.

"Klub zastupitelů Moravskoslezského kraje za ODS a TOP 09 je překvapen informacemi zveřejněnými dnes v tisku o čtvrtečním soudním jednání hejtmana kraje Jana Krkošky. Z tohoto důvodu jsme požádali o schůzku předsedů koaličních stran, a to na páteční odpoledne, kde nás hejtman seznámí s výsledky soudního jednání. Na tomto základě dohodneme další postup," reagoval první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Redakce TN.cz oslovila Krkošku i hnutí ANO. Jejich reakce do článku doplníme.

Hejtmani chtějí nové financování. Moravskoslezský kraj může přijít o 500 milionů (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.