Moravu zasáhly silné bouřky. Voda zaplavila silnice i dálnici, blesk zapálil dům

[chooze:gallery;value:36977]

Východní část České republiky zasáhly ve čtvrtek odpoledne bouřky. Silný déšť zasáhl například Olomoucko, kde dešťová voda zaplavila dálnici. V Olomouci stříkala voda z kanalizace.

Pod vodou skončila i silnice mezi obcí Tupesy a Velehradem ve Zlínském kraji, kterou zaplavila voda a bahno z pole. V Dolní Bečvě na Vsetínsku zapálil blesk kolem 18. hodiny střechu rodinného domu, přestože hasiči zabránili rozšíření požáru dovnitř budovy, je škoda 700 tisíc korun. Celkem vyjížděli hasiči Zlínského kraje v souvislosti s počasím ke 30 událostem.

Bouřky postupovaly dále směrem na východ. Na východě Moravy a Slezska postupně v noci slábly a mířily dále nad Slovensko.

Takto vypadala zaplavená silnice mezi Tupesy a Velehradem:

​V Jihomoravském kraji zasahovali tamní hasiči do 18. hodiny u 31 událostí. Jednalo se převážně o popadané stromy (22) a čerpání vody (6).

Jihočeští hasiči vyráželi desetkrát k čerpání vody. Bouřka zasáhla i České Budějovice, kde voda vyplavila regionální meteorologickou stanici stanici. "Na stanici ČHMÚ zde spadlo kolem poledne za asi hodinu 50.2 mm srážek a voda se dostala i do nejspodnějších částí budovy," uvedl ČHMÚ na síti X před půl třetí hodinou odpoledne.

"Lokálně se očekává výskyt silných bouřek, které budou doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů," varoval ústav. "V menší míře se mohou objevit i nárazy větru přes 65 km/h a kroupy," dodal.

​​"Může se vyskytnout přívalový déšť se zatopením podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst a rozvodnění malých toků," popsal ČHMÚ rizika. Varoval i před možností izolovaných škod větrem, zejména v důsledku lámání větví stromů. Nebezpečí mohly představovat i menší kroupy a blesky.

[chooze:article;value:567981]

"Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně," dodal ústav.

Podívejte se na sestřih bouřek z krajů po celé republice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.