Moře v Chorvatsku je špinavé už před sezónou. Místní lidé jsou znechucení

Obyvatelé chorvatského Zadaru posledních několik dní se znepokojením sledují, jak se v moři na pobřeží rozšiřuje velká do žluta zbarvená skvrna. Podle deníku Dnevnik.hr se zákal šíří k městskému přístavu a je dobře viditelný i na leteckých záběrech. Na první pohled se to jeví, jako by se tam stala nějaká ekologická havárie.

To ale společnost Dogus Group, která na místě staví hotelový resort, vylučuje. Oficiální vysvětlení je, že se jedná o zeminu, která se při stavebních pracích smísila s vodou a do moře se vrací skrze kanalizaci. Investor se zároveň hájí, že o situaci informoval dopředu.

[chooze:article;value:475267]

​Někteří místní lidé ale mají pochybnosti. "Neznám chemické složení té skvrny, ale je to opravdu hrozný pohled. Lidé se tu zastavují a fotí si to," řekl regionálnímu deníku 24sata.hr jeden obyvatel Zadaru. Zaregistroval oznámení o vypouštění vody do moře, něco takového ale nečekal. "Tohle není nikde na světě," zlobí se.

Situace se nelíbí ani opozičnímu radnímu Zadaru Danielu Radetovi. "Problém je, že neexistuje žádný dohled nad tím, co se vypouští do moře. Toto je příklad toho, jak selhal systém. Do moře se absolutně nic nesmí vypouštět, na likvidaci odpadu jsou speciální pravidla," řekl.

Nevylučuje ani možnost, že firma do moře nevypouští jen vodu zašpiněnou blátem. "Otázkou je složení té vody. Neexistuje žádná analýza a nevíme tak, co tam bylo vypuštěno," dodal Radeta.

[chooze:article;value:482812]

​Ředitel zadarských kanalizací Grgo Peronja ale uvedl, že se o znečištění nejedná a podpořil tvrzení investora. "Ze staveniště se skutečně voda vrací do moře a cestou se mísí s hlínou, a proto to tak vypadá. Pokaždé, když se staví něco většího u moře, dochází k podobným situacím. Nevypadá to hezky, ale nejedná se o znečištění," vysvětlil.

Dogus Group oznámila, že stavební práce, v jejichž důsledku se špiní okolní moře, potrvají do května. Češi, kteří se letos vydají na letní dovolenou do Zadaru, se tak zřejmě nemusí bát, že by se museli koupat ve žluté vodě.

Na vrcholu turistické sezóny, která je v červenci a srpnu, ale Chorvaté v posledních letech řeší jiný zdroj znečištění moře. Jsou jím výletní lodě, které do vody vypouštějí splašky a hygienické potřeby. Redakce TN.cz o tom loni informovala hned několikrát, o problému se můžete dozvědět více například v tomto článku.

Znečištění oceánů je vidět až z vesmíru (5/2020):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.