Moskva rozmisťuje nové jaderné střely. Jsou nepřemožitelné, tvrdí Putin

Burevestnik – nová řízená střela s jaderným pohonem a prakticky neomezeným doletem. Podle ruského prezidenta má být nová ruská zbraň schopná se vyhnout i protiraketovému deštníku NATO. Možná odpalovací sila pro rakety s přezdívkou létající Černobyl nyní odhalili američtí vědci v okolí Moskvy nedaleko skladu s jadernými hlavicemi. Odborníci ale obavy z jejích schopností mírní.

"Jedná se o raketu s plochou dráhou letu, která byla dříve už několikrát testována. Ty testy v několika případech nebyly úspěšné, dokonce zde máme i případy, kdy došlo k úmrtí na straně vědců. Na druhou stranu pokud se bavíme o tom, jakým způsobem to rezonuje ve veřejném prostoru, řekněme nějaký PR efekt, tak tam by to ruské vedení považovalo za úspěšný projekt," poznamenal bezpečnostní analytik Michal Smetana.

[chooze:article;value:572276]

​Nejde o první podobnou super zbraň, kterou Rusko v posledních letech odhalilo, a ne všechny byly úspěšné. Hypermoderní tank T-14 Armata se i po několika letech vývoje stále nedostal do sériové výroby. Do bojů na Ukrajině se prakticky nezapojil. Jeho nejslavnějším momentem tak zůstává účast na vojenské přehlídce před sedmi lety, kde se porouchal.

Podobně je na tom i protiraketový systém Pancir. Zařízení v hodnotě přes čtvrt miliardy korun má problém se zimou, necitlivým řízením ruských šoférů a dokonce i s drony, které měl likvidovat.

Ačkoliv se ruské armádě nedaří zařazovat do výzbroje některé moderní technologie, pro válečné potřeby si zatím vystačí i se zásobami ze sovětských dob. Na ukrajinská města pravidelně dopadají původně protiletadlové rakety S-300. Rozdíl na ukrajinském bojišti v posledních měsících ale dělají převážně obyčejné bomby vybavené naváděcím zařízením. Mnohatunová zařízení dokážou zasáhnout opevnění obránců s přesností na jednotky metrů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.