Mosty jsou na mnoha místech v ohrožení. Do řek se dostalo hodně dřeva

Na přelomu roku bylo Labe doširoka rozkročené a vlézt při záplavách do koryta by byla sebevražda. Pod mostem mezitím vznikl dřevěný ostrov, který tam nikdy nebyl. "Jsou tam stromy, co dospělý člověk neobejme," pozoruje vedoucí Cestmistovství Pardubice Jiří Dudík. 

Kmeny v řece jsou navíc jako sirky, které jsou zapíchané do dna. "To, co vidíte pod hladinou, tak minimálně to samé je i pod hladinou," konstatuje Dudík. Stromy jsou ještě k tomu tak propletené, že se mezi ně mnohdy ani nedá prostrčit lano. Uvázané dříví pak stroje stahují ke břehu. 

[chooze:article;value:536327]

​Jediný promočený metr krychlový dřeva váží přes tunu. Mnohdy tak na ně nestačí ani masivní traktor. Největší strom je totiž dlouhý 15 metrů a v průměrů má téměř metr. I proto ho musel z vody dostávat jeřáb. 

Stromy do vody popadaly kvůli těžkému sněhu ve větvích a podmáčeným kořenům. "Může se stát, že to nebude jediné místo, kde budeme naplaveniny odstraňovat," avizuje mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. "Odstraňovali jsme výrazné zátarasy na Divoké Orlicí v Litích a v Borohrádku," doplňuje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Správci řek odstraňovali stromy i na stavbě největšího lanového mostu v Pardubicích a přiznávají, že ne všude je už hotovo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.