Motiv atentátníka na Fica nemusel být politický. Ve své knize hájil masové vrahy

Ze středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica je obviněný 71letý Juraj C. Muž, jehož útok překvapil i jeho nejbližší, si údajně svůj čin plánoval už měsíc, tedy zhruba od doby, co slovenské prezidentské volby vyhrál Peter Pellegrini, a posílil tak Ficovu vládu. Vyplývá to z uniklého videa, které se objevilo krátce po útoku.

V něm se měl útočník doznat, že čin má politický motiv. "Nesouhlasím s politikou vlády. Jsou likvidována masmédia, proč je napadána RTVS (slovenská veřejnoprávní televize, pozn. red.)? Proč je Mazák (bývalý předseda Soudní rady SR Ján Mazák, pozn. red.) vyhozený z funkce?" ptal se. Že útočník střílel s jasnou politickou motivací, tvrdí slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Spekuluje se ale o tom, že za činem mohly stát jiné faktory. Juraj C. byl totiž literárně činný a v roce 2015 vydal knihu, ve které se podle slovenského deníku Refresher, který ji má k dispozici, zastával slovenských masových vrahů. V knize se měl navíc několikrát zamýšlet nad tím, jak má jednotlivec jednat v případě, že selhává stát. Údajně si myslí, že je pochopitelné, že se lidé v případě nespokojnosti rozhodnou pro radikální řešení.

[chooze:article;value:555666]

​Jeho syn si ale stojí za tím, že nic nenasvědčovalo tomu, že by Juraj C. útok připravoval. "Já absolutně netuším, co otec plánoval, proč se to stalo," řekl slovenskému deníku Aktuality. Přiznal, že jeho otec skutečně vlastnil zbraň, údajně ale byla držená legálně. Podle syna tak za útokem mohlo být něco jiného. "Možná nastalo zkratové jednání, nevím," dodal.

Připustil, že otec je sice ráznější povahy, na psychiatrii se ale neléčil. K tomu, zda místo psychiky mohla být na vině politická zaujatost, řekl jen to, že otec nebyl Ficovým voličem. To ostatně dokazoval i on sám. V minulosti totiž měl protestovat proti Ficovi nedaleko Trnavy. Společně s dalšími protestujícími skandoval hesla jako "Zrádci!", "Dost bylo Fica!" nebo i "Ať žije Ukrajina".

Přitom právě to by mohlo být zavádějící. Juraj C. se totiž v roce 2016 měl aktivně zapojovat do podpory bývalé proruské skupiny Slovenskí branci. Sám na facebook údajně napsal několik příspěvků s proruskou tematikou. "Upoutalo mě na nich, že nejsou závislí na příkazech státu, což je v pasivní společnosti, jako je ta naše, prakticky nepochopitelné," vyjádřil se ke skupině.

Reakce Ficovy ochranky byla rychlá a adekvátní, hodnotí bezpečnostní expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.