Motoristé v ohrožení. Roky stromy od silnic mizely, teď se mají vracet

Výsadba stromů je jedním ze způsobů boje s klimatickou změnou. Tohoto trendu se chytil i šéf resortu životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Během nedávné cesty do Pardubického kraje prohlásil, že bude prosazovat sázení dřevin, a to včetně těch u silnic.

Dopravní experti jsou ale z tohoto nápadu rozpačití. "Současný celosvětový trend je, že se naopak všechny stromy u silnic kácejí, důkazem jsou pařezy, které často u vozovek vidíme. Jestli toto pan ministr prosazuje, tak se zbláznil a jde naprosto proti proudu. Stromy u silnic jsou extrémně nebezpečné," vysvětlil šéf Dopravní akademie Robert Kotál.

[chooze:article;value:497832]

​Ministr se ale dušuje, že bezpečnost účastníků silničního provozu ohrožena nebude. "Řešení opravdu existuje, stromy by bylo možné sázet dál od vozovek, třeba až za příkopy. Rovněž by bylo nutné používat takové typy dřevin a podloží, aby dřeviny nepřekážely zemědělské technice," řekl pro TN.cz ministr Hladík.

Tvrdí, že už záležitost konzultoval mimo jiné s představiteli ministerstva dopravy. "Stromy by nepochybně nešlo sázet všude. Výjimka by měla platit například pro úseky nebezpečných zatáček," upřesnil ministr životního prostředí.

"Stromy potřebujeme kvůli tomu, abychom omezovali erozi půdy a aby tam mohli hnízdit ptáci," pokračuje šéf resortu. Připomíná, že dřeviny rovněž z ovzduší pohlcují CO2, tedy takzvaný skleníkový plyn způsobující klimatickou změnu.

V minulosti si farmáři stěžovali, že stromořadí nejen u silnic stíní a snižují výnosnost zemědělské půdy. "Dnes už žijeme v jiné době. Klima se nám změnilo, přistínění je vítané i na zemědělské půdě. Rozvíjí se nám agrozemědělství," uvedl ministr.

[chooze:article;value:493147]

​Ani zemědělský analytik Petr Havel neočekává, že by zrovna zemědělci mohli mít s novými stromy u silnic nějaký problém. "Vím o farmářích, kteří dokonce stromy v krajině sází z vlastní iniciativy. Dřeviny pomáhají zadržovat vodu, mírně tedy snižují riziko sucha, fungují jako větrolamy a snižují teplotu," uvedl Havel.

Usnadnit výsadbu stromů u silnic by měla mimo jiné novelizace zákona o zemědělském půdním fondu. "Tuto novelu už v nejbližších týdnech projedná vláda, a pokud vše vyjde, tak by mohla začít platit od příštího roku," dodal Hladík.

Změnit chce rovněž zákon o ochraně přírody a krajiny. "U něj kromě stromů u silnic budeme řešit druhovou ochranu živočichů a seznam chráněných druhů, který je nutné aktualizovat. S přípravou této legislativy jsme ale zatím zcela na začátku," upřesnil ministr.

Česku ubyde až milion ovocných stromů. Ceny jablek nepokryjí sadařům náklady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.