Motorkář na Náchodsku srazil chodce. Na silnicích bude rušněji, varuje policie

Nehoda, kterou zachytily kamery, je z pondělí. Auto v poledne zastavilo před přechodem a chodec silnici přebíhal. Pak přijel motocyklista, objel auto a do muže narazil. Ten skončil na zemi. Motorkář o zraněného okamžitě začal pečovat až do příjezdu záchranářů. Pacient skončil v nemocnici.

Chodci patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Přecházení vozovky je vždy rizikové. To dokládají i záběry z centra Pardubic. Auto chodce pustilo, vůz ve druhém pruhu ale před přechodem nezastavil. Na druhou stranu muž po zebře zběsile běžel a příliš pozorný nebyl. V tomhle případě se naštěstí nic nestalo.

[chooze:article;value:544710]

Policie varuje, že s příchodem jara bude pohyb na českých silnicích mnohem rušnější. Motorkáři zahájí sezónu, teplo bude lákat i lidi k procházkám.

Proto je zde pár základních rad. Vozovka by se měla přecházet nejkratší cestou, kolmo, a nikoli šikmo. Sledovat semafory a rozhlédnout se, to by měla být samozřejmost. A na přecházení před zatáčkou nebo horizontem by měli lidé úplně zapomenout.

Řidič by měl zase chodci na přechodu umožnit bezpečné přejití vozovky. Měl by před ním auto přibrzdit nebo zastavit a nikdy by na zebře neměl předjíždět, nebo se na ní dokonce otáčet. Pro oba, řidiče i chodce, platí jedna společná věc. Měli by spolu navázat oční kontakt. Tím stvrdí, že o sobě vědí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.