Motorkáři na Náchodsku našli utýranou březí vlčici. Trpěla několik týdnů

Zvíře našli v katastru obce Šonov na Náchodsku 2. května motorkáři. Mrtvá vlčice ležela v lese 10 metrů od málo používané lesní cesty. Na místo byl povolán myslivec i kriminální policie. Pitva ukázala, že samice vlka obecného zemřela na celkové vyčerpání organismu. Nebyla prokázána přítomnost žádného viru ani kovových částí.

[chooze:article;value:504985]

Vlčice se zřejmě zachytila levou nohou do pytláckého oka a nepodařilo se jí vyprostit. Právě to podle odborníků vedlo k dehydrataci a hladovění. Jak se zvíře ocitlo na místě nálezu, ale není jasné. "Musela několik týdnů trpět, zhubla téměř o čtvrtinu původní váhy, v žaludku měla kus své vlastní tlapy a jehličí, v děloze šest vlčat," uvedl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

"Používání pytláckého oka, smyčky nebo podobně zkonstruovaného zařízení je zakázaným způsobem lovu či odchytu zvířete podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jejich použití nedovoluje ani zákon o myslivosti. Tyto mimořádně neetické pasti zvířeti působí dlouhou a trýznivou smrt žízní a hladem," doplnil Pelc.

Agentura proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle Pelce je totiž jedno, zda byla past nastražena na vlka, nebo jiné zvíře. "Vlčice pravděpodobně patří k tamní smečce, která se pohybuje na území Javořích hor. Vlci se zde trvale vyskytují od roku 2018 a od roku 2019 pravidelně vyvádějí mláďata. Přibližně 200 metrů od kadáveru (mrtvé tělo, pozn. red.) byl nalezen starší vlčí trus, který potvrdil, že vlk místem pravidelně procházel," sdělil Petr Kafka z AOPK ČR.

Případem se zabývají policisté. "Přijali jsme trestní oznámení. Nyní zahájíme úkony neoprávněného nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, týrání zvířat a pytláctví. V případě dopadení a prokázání viny hrozí pachateli až šest let ve vězení. Budou teď probíhat klasická šetření," řekla TN.cz policejní mluvčí Lucie Konečná.

[chooze:article;value:503058]

Podle ochránců se však nejedná o první případ nelegálního usmrcení chráněného živočicha. "V březnu roku 2022 bylo v katastru obce Heřmánkovice, tedy jen nedaleko od místa nalezení této utýrané vlčice, objeveno tělo vlka se zbytky kovových částic, které ukazovaly na nelegální zástřel. Ten byl zdokumentován rovněž v roce 2020 v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko a v roce 2019 na Mělnicku. Je pravděpodobné, že to nejsou jediné případy nelegálního usmrcení vlka," uzavřela mluvčí AOPK ČR Karolína Šulová.

Loni na podzim našli houbaři v příkopu na Karlovarsku zraněného vlka. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.