Mouka může být z toxického obilí, bojí se Češi. Kaufland ji radši stahuje

Češi na sociálních sítích hromadně varují ostatní, aby v Kauflandu nekupovali mouku značky VitaFlora od slovenské společnosti Mlýn Kolárovo.

Do té totiž minulý týden přivezli ukrajinské obilí kontaminované nebezpečnými pesticidy. Úřady jí ho ale obratem zakázaly zpracovat. "Dodavatel Mlýn Kolárovo u mouky VitaFlora potvrdil 100% slovenský původ suroviny a zaslal nám i protokol s výsledky laboratorních testů," řekla TN.cz mluvčí řetězce Renata Maierl.

[chooze:article;value:500168]

"Přesto jsme se z vlastní iniciativy, vzhledem k závažnosti celého případu na Slovensku, rozhodli mouku VitaFlora z preventivních důvodů stáhnout z prodeje a zadali jsme vlastní laboratorní testy. Kvalita a bezpečnost potravin je pro nás důležitá," doplnila.

Slovenští inspektoři informaci o mouce rozeslala po Evropě systémem rychlého varování. "SZPI toto prověřila přesto, že notifikace nezmiňovala Česko jako místo určení předmětné nevyhovující šarže mouky. Kontrolou v terénu bylo potvrzeno, že předmětná nevyhovující šarže mouky se na trhu v Česku nenachází. Inspektoři SZPI ale zjistili 4 jiné šarže mouky stejného výrobce, jejichž uvádění do oběhu bylo pozastaveno a byly odebrány vzorky pro laboratorní hodnocení," uvedl mluvčí potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

[chooze:article;value:500299]

Analýzu 1 500 tun pšenice z Ukrajiny dokončili u našich východních sousedů minulý čtvrtek. "Je přísný zákaz zpracování a uvedení na trh už naskladněného ukrajinského obilí a mouky z něj. V kontrolovaném vzorku se potvrdil výskyt pesticidu, který není povolený v EU a má negativní vliv na zdraví lidí," uvedlo slovenské ministerstvo zemědělství.

Slovensko, Polsko i Maďarsko v úterý s okamžitou platností zakázaly dovoz ukrajinského obilí. Česko se k nim nepřipojilo.

Ukrajinské obilí znepokojuje i diváky televize Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.