Mráz napáchal zemědělcům miliardové škody. Pojištění řadě z nich chybí

Na vinicích škody po mrazech přesahují dvě miliardy, v ovocných sadech miliardu korun. Vinařům a ovocnářům slíbil stát pomoc prostřednictvím ministerstva zemědělství. Některé škody může ale zemědělcům pokrýt i pojistka.

"Pro vinnou révu je možné sjednat pojištění na krupobití, požár, živelní rizika, jarní a zimní mráz. A u ovoce je možné pojistit se na riziko krupobití, požár a u vybraných ovocných druhů také na jarní mráz. Konkrétně jsou to jablka, hrušky, jahody a borůvky," vypočítala manažerka zemědělského pojištění Generali České pojišťovny Alena Stiborová.

"Vzhledem k naší specifické skladbě pojistného portfolia nejsou u nás škody tak vysoké, zatím se jedná o asi 15 milionů korun," uvedla mluvčí Allianz pojišťovny Marie Petrovová.

[chooze:article;value:552876]

"Máme za poslední týden nahlášeno nějakých 90 pojistných událostí a už teď je zřejmé, že se letošní rok zapíše jako jeden z nejhorších v historii. Dá se to srovnat možná s posledním nejhorším rokem z pohledu jarních mrazů, kterým byl rok 2016, kdy pojistné plnění za jarní mráz přesáhlo 55 milionů korun, ale letošní rok tuto výši hrubě překoná," očekává Stiborová.

"Já se domnívám, že v dotačních zdrojích, když už vůbec, se dá najít takhle malá částka. Zemědělci se dostali do kritické situace a ani s tím pojišťováním to není úplně jednoduché," poznamenal poslanec Karel Havlíček (ANO).

"Pokud stát bude takhle pojišťovat sám, tak to demotivuje i ty zemědělské pojišťovny, aby zařizovaly pojištění a nabízely konkrétně třeba to pro mráz. Omezené udržovací kompenzace od státu by byly obhajitelné, ale opět pod podmínkou, že si na příští běžné každoroční mrazy pořídí zemědělci vlastní pojištění na trhu," řekl ekonom Petr Bartoň.

"Mně je ovocnářů i vinařů upřímně líto, je to pro ně velká rána, ale jarní mrazy v dubnu nebo květnu jsou známé riziko, které oni dobrovolně podstupují," podotkl bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

[chooze:article;value:552136]

Ovocnáři i vinaři namítají, že ne všechno se pojistit dá. "Pojištěno je jenom několik málo druhů, ještě ve vazbě na některá další pojištění, takže většina ovocnářů se nepojišťuje ani nemůže pojistit, proto právě je tady ten program pro řešení těch krizí," řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

"Pro nás je důležitější ta systémová pomoc, o které mluvíme už celý rok, a to je otevření vinařského a vinohradnického zákona. Budeme-li se bavit o nějakých případných náhradách škod, tak musím reflektovat, co se děje v tom evropském prostoru, a jak známo, tak poškozeno bylo jak Rakousko, tak Polsko, tak i jiné země," sdělil prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude s vinaři a ovocnáři o konkrétní podobě pomoci jednat příští týden ve čtvrtek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.