Mráz tvrdě dopadl na pěstitele. Vinaři a sadaři sčítají škody

Předpovědi sice hlásily, že se výrazně oteplí, počasí se ale rozhodlo jinak. Například v Karlových Varech v noci teploměry ukazovaly minus jeden stupeň Celsia.

Ranní mrazy potrápily například paní Julii. Když se začátkem dubna oteplilo, přesunula se z města na vesnici do své chatičky. Teď hned po probuzení kontroluje škody, které mrazík způsobil na její zahradě. "Zmrzla i třešeň i švestky. Tady koukám na ty malé, že se pár květů zachránilo. Takže možná pět deset švestek bude, ale víc určitě ne," shrnula. Jedna z třešní zmrzla letos poprvé za 20 let, co na chatku Julie s manželem jezdí.

[chooze:article;value:552746]

​Páteční ranní mrazíky spálily na Pardubicku okrasné stromy. Těžké chvíle zažívají i v rodinném vinařství ve Vičicích na Chomutovsku. "Když jsme ráno v úterý vstali, tak jsem viděl, že je to komplet mrtvé," popsal vinohradník Jakub Mikulášek s tím, že škoda mu vehnala slzy do očí.

Podobnou situaci ještě nikdy nezažili. Jen na lahvích vína pravděpodobně přijdou o více než pět milionů korun. "Pro nás je teď důležité, abychom prodávali co nejvíc vína. Abychom co nejdřív věděli, jak na tom jsme," dodal Mikulášek. V naději, že nebudou muset vysazovat úplně novou révu, je drží několik zbývajících pupenů.

O víkendu k nám už ale má začít proudit teplý vzduch od jihu, který by měl přinést znatelný nárůst teplot. V sobotu by měly denní teploty dosáhnout až 20 stupňů Celsia.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.