Mrazivé úterní ráno, bylo až -28,3 °C! Na bruslení venku ale zapomeňte, radí meteoroložka

Úterý přineslo další studené ráno. Teplota se v 7 hodin pohybovala mezi -14 až -7 °C. Například v Karlových Varech bylo -13,0 °C, v Českých Budějovicích -10,4 °C, v Ostravě -11,9 °C a v Praze-Libuši -9,2 °C. Na horách bylo ještě chladněji. Na šumavské Kvildě naměřili -28,3 °C, v Jizerských horách na Jizerce -25 °C.

I když by nízké teploty mohly svádět k bruslařskému výletu na rybník, podle meteoroložky Dagmar Honsové to není dobrý nápad. "Led na rybnících a ostatních vodních plochách ještě bezpečný není a nebude," zdůrazňuje.

[chooze:article;value:488316]

"Dnešek je nejchladnějším dnem, poté půjdou teploty nahoru. Proto, aby byl led bezpečný, platí, že musí trvale mrznout 10 dnů v kuse a tloušťka ledu musí dosáhnout alespoň 10 cm, na bruslení 15 cm. Na to abychom mohli na led vjet osobním autem, by měl mít alespoň 30 cm. Samozřejmě záleží i na průměrné denní teplotě, teplotách vody ve vodní nádrži, možné sněhové pokrývce a na proudění vody," vysvětluje meteoroložka.

"Na řekách a jiných tekoucích vodách se u nás bruslit nedoporučuje vůbec. Navíc rybník zamrzá od kraje, což bývá zrádné. Na břehu se nám může zdát, že je voda dostatečně zamrzlá, ale dále od břehu to tak být nemusí. Je tedy velmi obtížné zjistit, jestli už je led opravdu bezpečný," dodává Honsová.

Česko v sevření krutých mrazů. Nejkritičtější fáze zimy je tady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.