Mrazivé záběry z místa činu. Policie uvolnila video ze zásahu uvnitř fakulty

Událost byla na tísňovou linku nahlášena před 15. hodinou. "Dostali jsme se na místo během pěti minut, zásah začal okamžitě," popsal situaci zástupce vedoucího pohotovostní motorizované jednotky Josef Jeřábek. Zasahující policisté byli vyzbrojeni dlouhými zbraněmi.

"Taktika proti aktivnímu útočníkovi je nastavena poměrně jednoznačně. Začátek je nekoordinovaný, jde o to, aby se hlídky dostaly do kontaktu s pachatelem co nejrychleji, výsledkem by mělo být to, že dojde k eliminaci. Zaženeme, upoutáme pozornost na sebe," popsal Jeřábek. 

"Policisté postupovali přesně tak, jak měli, a pachatele hledali. Nevýhodou bylo, že nebyla slyšet žádná střelba. Až studenti jim řekli, že se pohybuje v horních patrech, to byla jediná informace, kterou jsme měli. Policisté se tam okamžitě přesunuli," dodal.

Na videu je slyšet, jak cestou po schodech policisté vyzývají civilisty, aby se schovali a aby dali ruce nahoru. Chtěli mít jistotu, že nikdo nemá u sebe zbraň.

[chooze:article;value:534213]

​V souladu s taktickými postupy se policisté dostali do horních pater, kde pachatele začali hledat. Na místo přijely další hlídky.

"Útočí se ze všech směrů, byť ten prostor nebyl úplně přehledný, protože vchod na střechu nebyl dobře značen. Nemohli jsme ho ze začátku najít," komentoval záběry ze zásahu Jeřábek.

"Jak pachatel ucítil, že se kolem něj utahuje smyčka, tak zvolil obvyklý způsob, a to je sebevražda. To bylo zhruba v 15:19," zdůraznil. Pachatel podle jeho slov dlouhou zbraň odhodil nebo upustil. "To se ještě nedá vyhodnotit. Zůstala mu zbraň brokovnice," dodal.

[chooze:article;value:534168]

​Až pak, tedy zhruba po 15 až 20 minutách, mohli policisté zjišťovat, kolik lidí je zraněných, poskytovat první pomoc, zajistit budovu a organizovat evakuaci lidí. "Ve třídě, která byla zasažena nejvíce, okamžitě třídili policisté zraněné, poskytovali první pomoc. Bylo tam několik lidí s masivním krvácením," uvedl dále policista.

"Když byl prostor k transportu zraněných a odchodu lidí připraven, začala evakuace. Zraněné jsme přenášeli v plachtách koridorem, který byl vytvořen," popsal zoufalou situaci. Venku už byly připravené sanitky, které pacienty převezly do nemocnic.

Uvnitř policisté stále hledali další civilisty. "Někteří vyděšení lidé se zabarikádovali ve třídách a kancelářích, dveře některých jsme museli po zásahu násilím vypáčit, lidé se totiž báli otevřít," dodal.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.