Mrazivý měsíční výhled počasí. Tuhá zima se do Česka nevrátí jen na chvíli

"Předpokládáme, že období od 1. do 28. ledna 2024 bude teplotně průměrné," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ještě první týden nového roku ale bude dle předpovědi teplotně nadprůměrný. V noci se budou teploty pohybovat kolem 2 °C, uprostřed týdne pak kolem 5 °C. Chladnější bude až závěr období, kdy rtuti teploměrů spadnou i na -2 °C. Zatímco ještě v polovině týdne se teploty přes den vyšplhají až k 8 °C, o víkendu už budou jen okolo nuly.

Dalších 21 dnů by pak už mělo být pravděpodobně teplotně průměrných s minimálními teplotami ve druhém týdnu kolem -4 °C a nejvyššími pak okolo 0 °C.

[chooze:article;value:535288]

Že zima v následujících týdnech vydrží, očekávají také norští meteorologové, jak informovali na sociální síti X. Důvodem je podle nich náhlé stratosférické oteplení, kdy se teplota v této vrstvě atmosféry měla zvednout o zhruba 70 stupňů. Vlivem toho pak oslabil polární vír, který s sebou do Evropy přinese i arktický mráz.

Také co se týče srážek, bude období jako celek průměrné. Pršet bude zejména v následujících dnech. "V prvním týdnu očekáváme nadprůměrné úhrny kolem 25 milimetrů, v dalších kolem 10 milimetrů a v posledním jen kolem pěti milimetrů," nastínili meteorologové.

Kvůli vysokým teplotám bude v nižších polohách ze začátku pršet. Po ochlazení pak v ostatních týdnech budou srážky smíšené nebo sněhové, přechodně mohou být i mrznoucí. "Zpočátku se i na horách přechodně vyskytne déšť," uzavřel ČHMÚ.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem -1 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2007, kdy teploměry naměřily 3,8 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1942, kdy teploty klesly až k -11,4 °C.

Lyžařům počasí zatím příliš nepřeje. Více se dozvíte v následující reportáži (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.