Mrazivý příběh: Týral svou ženu, zlámal miminku kosti. Dostal jen podmínku

Říká se, že pod svícnem je největší tma. Tak tomu často bývá i u domácího násilí, kdy se v na první pohled spokojených domácnostech může odehrávat naprosté peklo. Jeden takový příběh zveřejnila iniciativa Pod svícnem, za níž stojí mimo jiné poslankyně z hnutí STAN Barbora Urbanová. 

Kvůli anonymitě ženu z příběhu představila jako Magdu. S nelehkým osudem se potýkala už od samotného začátku, jako dítě totiž byla týraná. Svého manžela potkala před několika lety, a jak to tak často v takových případech bývá, na začátku se jevil jako šarmantní a hodný muž. 

[chooze:article;value:499443]

​Teror, kterým měl vztah skončit, přicházel jen pozvolna. Prvních náznaků si Magda všimla poté, co po půl roce otěhotněla a začali plánovat svatbu. Tehdy jí ale její nastávající dokázal přesvědčit, že je citlivější kvůli hormonům. První větší zlom nastal u porodu syna, který trval dva dny. 

Hádky a ponižování

"Křičela jsem a on křičel na mě, že to zvládne každá, tak ať se snažím, že dýchám špatně, že tlačím špatně, nebo jen seděl a koukal do telefonu," popsala Magda porod prostřednictvím iniciativy. Přestože v šestinedělí stále trpěla bolestmi, nutil ji manžel do sexu. Zhruba po pěti měsících Magda opět otěhotněla.

Hádek přibývalo a k tomu se muž začal chovat velmi žárlivě a majetnicky. Po porodu jejich druhého dítěte – holčičky – se vše ještě zhoršilo. K hádkám, ponižování a žárlivým scénám přibyly navíc výhrůžky zabitím nebo sebevraždou, pokud se Magda někomu svěří. Nakonec došlo i na fyzické násilí. Tehdy by ji ale ještě nenapadlo, že by mohl ublížit i jejich dětem. 

[chooze:article;value:476436]

Jedenáct zlomenin

​Opak byl ale pravdou. Pár týdnů po narození dcery si Magda všimla, že má na sobě chlapeček modřiny. To bylo poprvé, kdy na svého muže opravdu řvala. "V té době si podle mě uvědomil, že je malý ve věku, kdy dokáže ukázat, co se přibližně stalo. Jako další oběť si vybral dcerku, o čemž jsem neměla ponětí," vzpomíná Magda. 

"Když jsem ji jednou převlékala z pyžama, všimla jsem si oteklé a nehybné ručičky. Hned jsem ji převezla do nemocnice, kde jí udělali rentgen a zjistili zlomeniny ručičky," pokračovala. Následná vyšetření odhalila, že miminko mělo po těle neuvěřitelných 11 zlomenin různého stáří. Nožička, klíční kost, nosní kůstky, natřikrát zlomená ruka a další.

Vyvázl s podmínkou

Lékařům už v tu dobu bylo jasné, která bije, a případem se tak začala zabývat kriminálka. Muž skončil nakonec u soudu, kde dostal za týrání dítěte a těžké ublížení na zdraví podmíněný trest. Iniciativa Pod svícnem to tak ale nechce nechat. Poslankyně Urbanová tento příběh v nedávném pořadu Napřímo s Bárou Divišovou použila jako příklad, proč je v Česku nutné změnit legislativu a zpřísnit tresty za domácí násilí. 

[chooze:article;value:467148]

"Státní zástupkyně dokonce navrhla nižší trest. Pak se neodvolala. Soudkyně naznačila, že kdyby navrhla vyšší trest nebo se odvolala, šel by sedět. Brečeli jsme frustrací všichni. Bára Urbanová kvůli tomu podává interpelaci na ministra spravedlnosti," vyjádřila se před několika dny na twitteru iniciativa. "Odpověď od něj má přijít nejpozději 25. dubna. Pak určitě dáme vědět, co podnikáme dál," doplnila Urbanová. 

Se spoluzakladatelkou iniciativy Michaelou Reinohl Studenou zároveň na platformě Donio založily finanční sbírku pro Magdu a její děti. Peníze slouží na terapie, odstěhování se z dosahu agresora či právní zastoupení.

Podívejte se na rozhovor s Bárou Urbanovou v pořadu Napřímo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.