Mrazivý případ je u konce. Zdravotní sestru usvědčili z vraždy 7 miminek

Soudní proces s bývalou zdravotní sestrou Lucy Letbyovou v pátek skončil. Britský soud ji usvědčil z několika vražd, které spáchala při své práci v nemocnici v Chesteru. Jejími oběťmi byla právě narozená miminka.

Letbyová podle rozhodnutí soudu zavraždila celkem sedm dětí a u šesti dalších se o vraždu neúspěšně pokusila. Ukrutné činy páchala různými způsoby. Některým dětem vpíchla do krevního oběhu či do žaludku vzduch, jiné překrmila mlékem, další otrávila inzulinem a některé jednoduše umlátila, píše portál CNN.

Mezi jejími obětmi byli například dvě ze tří trojčat. U jedné malé dívenky se Letbyové nepodařilo vraždu dokonat, kvůli následkům je však nyní osmileté děvčátko od krku dolů ochrnuté a vyžaduje neustálou pomoc. Jiné předčasně narozené děvčátko se pokoušela zabít hned dvakrát. Třetí pokus jí soud neprokázal, píše portál Guardian.

[chooze:article;value:517330]

Řádění Letbyové trvalo rok, mezi 2015 a 2016. Důvodem, proč jí vraždy procházely, byla skutečnost, že své kolegy dokázala přesvědčit, že šlo o přirozená úmrtí. Neobvyklou dětskou úmrtností v nemocnici se zabývali i konzultanti, kteří se snažili vedení nemocnice upozornit. To však námitky konzultantů odmítlo.

Proces s Letbyovou trval deset měsíců. Vyšetřovatelé v jejím domě nalezli mimo jiné i poznámky, které si napsala. "Nezasloužím si žít. Zabila jsem je schválně, protože nejsem dost dobrá, abych se o ně postarala," stálo podle CNN v jedné z poznámek.

Na případu pracovalo přes 70 vyšetřovatelů, kteří zkoumali přes 4 tisíce záznamů dětí narozených v porodnicích v Chesteru a Liverpoolu, kde Letbyová pracovala. Soud zatím neuvalil na Letbyovou žádný trest; ten vyhlásí až v pondělí. Očekává se však, že nejhorší sériová vražedkyně současné Británie dostane doživotní trest.

V kontejneru na posyp našli zavražděné miminko. Policie hledá matku (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.