Moderní bydlení

Mrazivých dní moc nebude. Evropské centrum zveřejnilo předpověď až do ledna 2025

Zima se pomalu, ale jistě blíží. Evropské centrum pro střednědobé předpovědi počasí proto vydalo novou předpověď počasí na nadcházející měsíce, píše web Onet.

Z této předpovědi vyplývá, že konec letošního a začátek příštího roku bude ve střední Evropě teplotně nadprůměrný, uvádí portál Gazeta. A to v průměru o půl až jeden stupeň Celsia, ve skandinávských zemích dokonce o dva stupně Celsia.

Meteorologové nepředpokládají ani to, že by letošní zima byla bohatá na srážky. Ačkoliv se dočkáme i mrazivých dní se srážkami, moc dlouho údajně trvat nebudou. Celkově by zima měla být mírná a převládat by mělo spíše počasí na pomezí podzimu a zimy.

[chooze:article;value:573330]

Zatímco na samém začátku září Evropu spalovala úmorná vedra, začátek tohoto týdne přinesl prudké ochlazení a srážky. Druhá polovina září by se pak podle meteorologů měla nést ve znamení příjemných teplot.

Poměrně teplý by měl být také říjen, kdy by se měly teploty po většinu dní pohybovat mezi 15 až 20 stupni Celsia. Odborníci očekávají, že říjen bude bohatší na oblačnost a srážky. 

Od listopadu do ledna se nad Evropou očekávají neobvyklé podmínky, co se týče systému tlakových výší a níží. Pokud se to, co aktuálně modely ukazují, naplní, bude většina Evropy častěji odříznuta od atlantického počasí, které v zimě na starý kontinent přináší vyšší teploty, ale také přívalové srážky a vichřice. To ale podle odborníků nemusí nutně znamenat tuhé mrazy. 

Vedra v Česku definitivně skončila. Podívejte se na reportáž TV Nova (09/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.