Mrazy a závěje. Evropu může zasáhnout bestie z východu, varují experti

Meteorolog James Madden přišel pro deník Express s děsivou předpovědí pro sever Evropy. Podle něj se zejména na Velkou Británii žene tzv. bestie z východu – meteorologický jev, který s sebou přináší kruté mrazy, sněhové závěje i silný vítr.

Podle expertů to souvisí s polárním vírem.  V něm se totiž v poslední době pomalu odehrává tzv. náhlé stratosférické oteplení, kvůli kterému hrozí jeho rozpad. Ten by mohl zapříčinit návrat bestie z východu.

Velkou Británii silně zasáhla už v roce 2018, připomíná Britain's News Channel. Na sever Evropy se přihnala z Ruska. Tehdy tamní území sevřela do sněhových závějí a teploty klesaly hluboko pod bod mrazu.

[chooze:article;value:534377]

"Nyní existují silné náznaky toho, že na začátku ledna dojde k velkému náhlému stratosférickému oteplení, a pokud se tak stane, velká část Spojeného království může očekávat, že skončí s mrazy a pod sněhem," upozornil Madden.

Podle meteorologa Petra Dvořáka ale zatím není pravděpodobné, že bychom přímý dopad pocítili i v Česku. "Zatím to nevypadá, že by sem měla vpadnout arktická zima," řekl. Počasí u nás ale prý bude jako na horské dráze a úplně vyloučit se nedá nic.

Barevné nebe uchvátilo Česko. Blíží se změna počasí, vysvětluje meteoroložka:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.