Mrazy neudeřily jen v Česku. Problémy má celá Evropa i Spojené státy

Mrazivé počasí se netýká jen severní Evropy. Střední a jižní Itálie je pod sněhem a úřady uzavřely řadu komunikací. Španělská Aragonie, která se nachází mezi Barcelonou a Madridem, zaznamenala teploty až -11 stupňů Celsia. "Čekali jsme, že bude sněžit, ale že bude tak zataženo a tolik mlhy, že nebudete nic vidět, že na 20 metrů opravdu nevidíte nic, to nás nenapadlo," řekli překvapení turisté.

Tisíce lidí se ocitly bez proudu v Moldavsku, kde sněhová bouře zasypala většinu země. Sněhové rolby nestíhají a silné sněžení má pokračovat až do zítřejšího rána. "Je to velmi obtížné. Cesty nejsou uklizené, stroje sice jezdily, ale sněží dál a nestačí to. Město mělo být lépe připravené," zlobila se obyvatelka hlavního města Kišiněva.

[chooze:article;value:536191]

Podobná situace je i v Dánsku. Záchranáři po celé zemi v pondělí ráno vyprošťovali na 2 000 řidičů, kteří namrzlou silnici a množství sněhu podcenili. Problémy tam má i veřejná doprava. "Dává to smysl, protože nechcete, aby se někomu něco stalo nebo aby autobus havaroval. To by nebylo hezké. Takže chápu, že autobusy nejezdí," sdělila cestující Frederikke Sandkvist Ajspurová.

Ve Francii do ulic vyrazili pracovníci sociálních služeb, aby pomohli lidem bez domova, kteří jsou mrazem ohrožení nejvíce. Město na severozápadě Francie otevřelo školní tělocvičny, které budou sloužit jako noclehárny.

Mráz a sníh ale trápí i obyvatele na druhé straně Atlantiku. První sněhová bouře letošního roku zasáhla Spojené státy. Ani tam silničáři nestíhají a obyvatelé vzali situaci do vlastních rukou. "Na silnicích to je těžké. Polovina z nich ani není odklizená. Spousta kamionů uvízla. Silnice jsou opravdu špatné, není tam žádná technika. Tak to je. A musíme se prostě snažit udělat maximum," podotkl Joe DeAngelis z amerického státu Massachusets.

Radost ale dělá mrazivé počasí lidem v Číně. V největším parku v Pekingu zamrzly všechny potoky i jezírka a tisíce lidí tak vyrazily na led.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.