Mrtvice ohrožuje i mladé lidi. Odhalit ji může snadný test i několik symptomů

Mrtvice je náhlé onemocnění způsobené přerušením průtoku krve do části mozku. To může i trvale poškodit mozkové buňky. Onemocnění se přitom netýká pouze starších pacientů.

"Cévní mozková příhoda ročně postihne asi 25 tisíc obyvatel Česka, bohužel, jde o třetí nejčastější příčinu úmrtí a o nejčastější příčinu dlouhodobé invalidity. Podle lékařských statistik je navíc až 15 % pacientů ve věku od 15 do 49 let," popsal lékař Miroslav Souček, který je zároveň garantem projektu Srdce v hlavě.

[chooze:article;value:539734]

Klíčové pro záchranu života a eliminaci trvalých následků je podobně jako u jiných onemocnění rozpoznat příznaky. Symptomy se přitom často projevují náhle a nečekaně.

"Moderní medicína sice dokáže zachránit život odhadem až 85 % postižených. Nicméně aby bylo možné využít moderních metod léčby, je potřeba včas mozkovou mrtvici rozpoznat a pacienta přepravit do specializovaného centra," doplnil Souček.

Mezi nejčastější příznaky patří podle odborníků slabost, ochrnutí obličeje, ruky nebo nohy, porucha řeči, náhlá ztráta rovnováhy, potíže s chůzí nebo udržením rovnováhy. Pacienta může trápit i intenzivní a neobvyklá bolest hlavy, potíže s viděním či ztráta zraku.

Pokud se takové symptomy u člověka objeví, je nutné okamžitě zavolat záchranku, protože začíná boj s časem.

[chooze:article;value:535559]

​Jednoduchý test

V případě, kdy si člověk ale není jistý, že se skutečně jedná o cévní mozkovou příhodu, stačí postiženého požádat o několik jednoduchých úkonů. Jedná se o takzvaný FAST test, který pomůže rychle diagnostikovat příznaky.

​Prevence

I mrtvici lze však předcházet. "Je to především zdravým životním stylem. Zejména mladší generace byla měla dbát na pravidelnou fyzickou aktivitu, vyváženou stravu bez potravin zvyšujících krevní tlak a hladinu cholesterolu a rovněž dostatečný odpočinek. Důležité je také chodit na preventivní kontroly ke svému lékaři," nastínil Souček.

Riziko cévní mozkové příhody navíc výrazně zvyšují faktory, jako je kouření, vysoký tlak, cukrovka či vysoký cholesterol. "Pokud se v rodině vyskytla cévní mozková příhoda, je doporučeno již od mladého věku konzultovat s lékařem vlastní rizikové faktory," uzavřel Souček.

Praktických lékařů je v Česku málo. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.