Mrtvici se dá podle neurochirurga předcházet. Řekl, jak ji poznat a co dělat

Samešovou specializací jsou nezhoubné nádory sluchového nervu. "Roste pomalu, ale roste. My musíme člověka ochránit tak, že radikálně odstraníme ten nádor, ale neporaníme nerv, který je vedle. To znamená lícní nerv, aby se neporušila hybnost oka a úst a zároveň, když ten nádor je malý, abychom zachránili i sluch," vysvětlil.

Jedná se o velice precizní operaci, při které se používá mikroskop. "Zvětší se to až 40krát. V neurochirurgii je vždy důležité vědět, co je v okolí. Musíte rozumět anatomii, abyste přesně věděl, kde se pohybujete a kterou funkci chráníte," přiblížil.

[chooze:article;value:556384]

Aktuálně se snaží propagovat i prevenci mozkové mrtvice. Dá se podle něj oddálit nebo se jí můžete i úplně vyhnout. "Většinou začne takzvanou transitorní atakou, malým příznakem, který, když se podchytí, tak se dá objevit, proč to vzniklo," řekl. Jde údajně nejčastěji o krátkou poruchu řeči, spadnutí koutku úst, poruchu pohyblivosti nebo krátkodobou slepotu.

"Pokud člověk hned jde na pohotovost a pátrá se, tak se objeví buď to, že má stenózu (zúžení, pozn. red.) krkavice, kterou my operujeme, nebo stentujeme pomocí stentu. Nebo ji má zavřenou a my můžeme objevit, že ten pacient potřebuje mozkový bypass," popsal neurochirurg řešení.

[chooze:article;value:555368]

S kolegy teď tento způsob léčby propaguje ve světě. "Teď byl třeba kurz v Kapském městě, tak jsme s kolegou Hejčlem dělali kurz právě na krkavice a na bypassy. Spojili jsme se s kolegou z Číny, který má těch bypassů 2000 za rok. My jich uděláme 15 za rok," uvedl.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.