Musíme se připravit na jednání o míru a zárukách pro Putina, vyzval Macron

Macron chce, aby se Západ připravil na okamžik, kdy bude možné usednout s Vladimirem Putinem k jednacímu stolu a dohodnout s ním konec války na Ukrajině. Je podle něj nutné zvážit postoj k ruským požadavkům na bezpečnostní záruky.

Francouzský prezident to řekl v rozhovoru pro televizi TF1 při státní návštěvě Spojených států, informovala v sobotu agentura Reuters

"Znamená to, že jedním ze základních bodů, kterými se musíme zabývat – jak prezident Putin vždycky říkal – je strach, že NATO přijde přímo k jejich dveřím, a rozmístění zbraní, které by mohly Rusko ohrožovat," prohlásil Macron.

[chooze:article;value:477540]

O změnách bezpečnostního systému v Evropě letos ruští představitelé hovořili hned několikrát. Macron je ale prvním západním lídrem, který připustil, že by se Moskva na jeho vytváření mohla podílet. "To téma bude součástí mírových rozhovorů, takže potřebujeme probrat, co jsme připravení udělat, jak ochráníme naše spojence a členské státy, a jaké záruky dáme Rusku, jakmile přijde čas na obnovení jednání," dodal šéf Elysejského paláce.

Mezi čtyřma očima hodlá Macron s Putinem promluvit už v "následujících dnech". "Neustále se snažíme předejít další eskalaci. Chci s ním probrat třeba bezpečnost ukrajinských jaderných elektráren," vysvětlil.

[chooze:article;value:477512]

​Macronova výzva přišla dva dny poté, co americký prezident Joe Biden jednání s Putinem vyloučil do doby, dokud neprojeví úmysl ukončit válku, píše agentura AP.

Ruská agrese vůči Ukrajině trvá už od konce února. Podle amerických odhadů padly desetitisíce vojáků na obou stranách, na tisíce se počítají i oběti z řad ukrajinských civilistů. Kyjev se opírá o vojenskou a finanční podporu Západu, ten se ale konfliktu napřímo neúčastní.

Putinovi za válku hrozí tribunál, Rusko je podezřelé i z genocidy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.