Musíme se připravit na konec Putina a kolaps celého Ruska, tvrdí Britové

Celý svět o víkendu s napětím sledoval postup skupiny žoldáků vedených bývalým Putinovým důvěrníkem Jevgenijem Prigožinem na Moskvu. Na řadě míst se ruští vojáci přidávali na jeho stranu, bagry rozkopávaly dálnice a v hlavním městě se připravovala bezpečnostní opatření.

Prigožin se ale jen pár set kilometrů od Moskvy zastavil a otočil. Přestože nakonec k přímým bojům nedošlo, i tak se podle mnohých odborníků ukázalo, že pozice Vladimira Putina slábne. 

Ve světě se už proto začíná mluvit o různých možnostech dalšího pokračování situace v Rusku. Ve hře je i varianta, že by mohl nastat náhlý kolaps země a konec Vladimira Putina, varuje britský vysoký vládní úředník. Spojené království se proto podle něj po neúspěšném pokusu o převrat musí připravit na "celou řadu různých scénářů".

[chooze:article;value:510768]

​"Od samého začátku invaze byl jeden z nejzřejmějších scénářů ten, že válka by mohla vést k politickým nepokojům v Rusku. Musíme počkat, sledovat to a uvidíme, co přijde dál. Může to být jen jedna kapitola něčeho nového. Nebo může být po všem. Musíme se připravit na celou řadu různých scénářů," řekl úředník webu The New York Times.

Britský ministr John Glen v reakci na situaci v Rusku poznamenal, že ačkoli neochvějná podpora Spojeného království Ukrajině zůstala, tak Velká Británie nebude zasahovat do vlastních záležitostí Ruska. "V Rusku je zjevně velmi nestabilní situace, ale je to zásadně jeho vnitřní záležitost," řekl.

Je Prigožin horší než Putin?

Mnozí experti navíc upozorňují, že pokud by se Prigožinovi povedlo Putina sesadit, tak by se situace ve světě mohla ještě zhoršit. Podle Johna Foremana, který v letech 2019 až 2022 sloužil na britské ambasádě v Moskvě, by to byl úplně "nejhorší scénář". "Musíme být opatrní, co si přejeme," vysvětlil. "Prigožin není liberální, mírumilovný demokrat. Je to fašista," dodal.

Američané prý o akci věděli

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v rozhovoru pro CBS News zase řekl, že vzpoura odhalila "skutečné trhliny" v Putinově režimu. "Byl to přímý útok na Putinovu autoritu a vyvolává to hluboké otázky," dodal.

Američané prý o plánech wagnerovců věděli. Podle New York Times se představitelé amerických zpravodajských služeb v Bílém domě a Pentagonu poprvé dozvěděli o možnosti povstání minulou středu. Agentury v USA se prý však rozhodly mlčet a čekaly, jak se události v Rusku vyvinou.

Podívejte se, co o Prigožinově vzpouře říkají odborníci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.