Musíme se připravovat na konflikt, řekl v Praze zástupce NATO. Řehka souhlasí

Ačkoliv je admirál Bauer z Nizozemska, na tiskové konferenci přítomné pozdravil česky. Na programu měl jednání s náčelníkem generálního štábu o aktuálních hrozbách a bezpečnostní situaci. Ještě předtím ale položili věnec u hrobu neznámého vojína na pražském Vítkově.

"Kdo chce mír, připravuje se na válku. A je to skutečně tak. Rozhodnutí vedení Ruské federace začít a pokračovat v brutální agresi na Ukrajině nás popostrčilo do nové éry kolektivní obrany. Ta si žádá, abychom byli skutečně připraveni na to, že konflikt může nastat každou chvíli," prohlásil Bauer.

"Situace není růžová a je naší povinností, abychom se snažili předejít konfliktu. Ozbrojené síly ČR poskytnou všechno, co mohou poskytnout k realizaci těchto plánů," uvedl Řehka.

[chooze:article;value:529993]

Bauer s Řehkou jednali také o případném posílení východního křídla NATO. "Chystá se jednak navyšování těch bojových uskupení postupně z praporů na brigádní úroveň. Česká republika dále zůstane velmi důležitým a aktivním účastníkem toho posilování východního křídla," poznamenal Řehka.

"Španělsko se zrovna nedávno nabídlo, že by po České republice přebralo velení bojového uskupení na Slovensku, kterému v současné době velí právě Česká republika," sdělil Bauer.

Šéfa vojenského výboru ještě čeká setkání s náměstkem ministryně obrany, představiteli Parlamentu a prezidentem Petrem Pavlem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.