Musíme zabránit emisní normě Euro 7, shodli se Heger s Fialou. Probírali pomoc Ukrajině

"Chci ocenit a poděkovat za to, že Česká republika vede naši alianční bojovou skupinu," prohlásil Heger. Podpořil také Čechy v uzavření dohody o obraně s USA. "Můžu doporučit podepsání této dohody," sdělil. Slovensko totiž stejnou dohodu podepsalo loni.

Na společném jednání se ministři bavili o pomoci Ukrajině. "Velmi jsem ocenil rozhodnutí darování letounů MiG-29 Ukrajině," řekl Fiala. Na stole je pomoc Ukrajině výrobou munice, upozornil Heger. Obě země v oblasti pomoci zemi, kterou minulý rok napadlo Rusko, spolupracují.

[chooze:gallery;value:31057]

​"Společná jednání jsou jedním z mnoha důkazů mimořádných a výjimečných vztahů mezi našimi zeměmi," poznamenal Fiala. "Oběma zemím se podařilo odvrátit energetickou krizi, vymanit se ze závislosti na Rusku a přežít zimu," řekl. V této oblasti je podle něj důležitá spolupráce.

Podle Fialy je důležitá i spolupráce v rámci obrany. "Česká letadla hlídají společně se slovenskými přáteli slovenský vzdušný prostor," připomněl. To podle něj dokazuje důvěru ze strany Slovenska.

[chooze:article;value:497547]

Obě země podle slovenského premiéra mají stejný názor na normu Euro 7, kterou Slováci i Češi odmítají. "Je v současné době pro naše země nerealistický," myslí si Fiala. "Musíme najít rozumné kompromisní řešení, které zabrání ekonomickým a sociálním dopadům," dodal.

Heger také poděkoval české vládě za pomoc při požáru v Bánské Štiavnici. "Děkuji za to, že jste vyslali své experty," řekl.

Nejvyšší ústavní činitelé Česka a Slovenska se podle Hegera shodnou v zahraniční politice. Vyznávají podle něj stejné hodnoty. 

[chooze:article;value:494619]

Společné jednání české a slovenské vlády začalo kolem poledne. Už předtím ale Petr Fiala a Eduard Heger přijeli na trenčínské Mírové náměstí, kde vše odstartoval slavnostní ceremoniál.

Premiéři České a Slovenské republiky tak navazují na společná setkávání vlád, vůbec první bylo před 11 lety v Uherském Hradišti na východě Moravy. Pak tuto tradici ale přerušila pandemie covidu-19.

Kromě premiérů v Trenčíně byli i ministři zahraničí, spravedlnosti, obrany, školství a také zástupci dalších resortů. Zatímco vláda Petra Fialy by měla být ve funkci ještě dva a půl roku, slovenská vláda má před sebou kvůli předčasným volbám poslední půlrok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.